Γνωριμία με το Νομό Καρδίτσας:
 
Καρδίτσα
Πολλές οι αντιθέσεις στο Νομό Καρδίτσας
Στο Κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και στο Νοτιοδυτικό τμήμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκεται ο νομός Καρδίτσας. Απέχει 300 χλμ. από την Αθήνα και 200 χλμ. από την Θεσσσαλονίκη. Τόπος με αντιθέσεις και απαράμιλλη ομορφιά, παντρεύει στα όριά του τον ορεινό όγκο των Αγράφων στα δυτικά και τον θεσσαλικό κάμπο στα ανατολικά. Η θέση της περιοχής στην καρδιά της Ελλάδας την έκανε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών που άφησαν σημάδια ορατά ακόμη και σήμερα. Υπάρχουν πάρα πολλά αρχαία μνημεία. Τα περισσότερα δυστυχώς είναι μη επισκέψιμα ενώ τα ευρήματα της περιοχής βρίσκονται στο μουσείο του Βόλου. Τα θρησκευτικά μνημεία μοναστήρια και εκκλησίες είναι πάρα πολλά και ενδιαφέροντα. Θα τα συναντήστε σε κάθε σας διαδρομή και αποτελούν κομμάτια της ζωντανής ιστορίας του τόπου.
 
Ο επισκέπτης στην Καρδίτσα έχει τη δυνατότητα να την ανακαλύψει επιλέγοντας ανάμεσα σε πολλές εναλλακτικές προτάσεις, ανάλογα με το προσωπικό του γούστο και το στυλ. Αν είστε λάτρεις της ηρεμίας του βουνού, τότε η λίμνη Νικολάου Πλαστήρα με τα καταπράσινα βουνά να χαϊδεύουν τις όχθες της είναι ο ιδανικός προορισμός. Μαγευτικά τοπία που διαφοροποιούνται σε κάθε στροφή, σε κάθε κοίταγμα σαγηνεύουν τον επισκέπτη. Η περιοχή δίνει τη δυνατότητα και για εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες όπως η ορειβασία, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού κ.α. Αν πάλι τα ταξίδια για σημαίνουν περιπέτεια τότε ο ορεινός όγκος της Αργιθέας μαζί με τον Αχελώο θα σας ανταμείψει με άγρια ομορφιά του μέσα από την αρμονία του βουνού και της πέτρας. Η περιοχή των αρχαίων Αθαμάνων αποτελούσε για πολλούς αιώνες μια κλειστή κοινωνία, η οποία ανάπτυξε σημαντικά και μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία. Η Ευρύτερη περιοχή του Σμοκόβου χαρακτηρίζεται από τις εξαιρετικές ιαματικές πηγές που επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο αλλά και από τη "Βασίλισσα των Αγράφων", τη Ρεντίνα, με το ιδιαίτερο χρώμα της. Η περιοχή θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα με την πλούσια βλάστησή της με δάση από κέδρους, καστανιές, βελανιδιές και έλατα στις ψηλότερες περιοχές.
 
Αν η ιστορία σας συναρπάζει, το βυζαντινό κάστρο του Φαναρίου που αγναντεύει τον κάμπο από την άκρη της οροσειράς των Αγράφων, θα σας μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Περιηγηθείτε στις όμορφες και παραδοσιακές ημιορεινές κοινότητες της περιοχής και ανακαλύψτε τη σπηλιά όπου είδε το πρώτο φως ο ήρωας της επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης. Στον κάμπο ζήστε μαζί με τον τοπικό πληθυσμό (καραγκούνηδες) ήθη και έθιμα της περιοχής που ξυπνούν μνήμες περασμένων εποχών κι αγγίζουν το αρχέγονο.
Η πόλη της Καρδίτσας αποτελεί αφετηρία και τερματισμό σε κάθε σας εξόρμηση. Ανακαλύψτε τους μεγάλους Καρδιτσιώτες ζωγράφους στην Πινακοθήκη και επισκεφτείτε το κτίριο της δημοτικής αγοράς. Απολαύστε το ντόπιο τσίπουρο στα πολυάριθμα τσιπουράδικα της πόλης. Ο καφές κάτω από τη σκιά των δένδρων του Παυσίλυπου είναι μια απολαυστική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.
 
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο νομός Καρδίτσας κατέχει το νοτιοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας και είναι ο μικρότερος από τους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας. Είναι χώρα πεδινή στο 49% της επιφάνειάς της, ορεινή στο 42% και ημιορεινή στο 9%. Οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές βρίσκονται κυρίως στα δυτικά του νομού. Εκεί υψώνονται οι προεκτάσεις της Πίνδου και των Αγράφων που δημιουργούν μαγευτικά ορεινά τοπία που γοητεύουν τον επισκέπτη. Ατέλειωτος σαν καταπράσινη θάλασσα απλώνεται στα βορειοανατολικά ο Θεσσαλικός κάμπος που διασχίζεται από τους παραπόταμους του Πηνειού.
 
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Ο νομός είναι εύκολα προσβάσιμος από τους όμορους νομούς. Από την Αθήνα και τη Νότια Ελλάδα διαμέσου του νομού Φθιώτιδας. Από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη διαμέσου του νομού Λάρισας και από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία είτε διαμέσου των Τρικάλων είτε από την Πύλη περνώντας από το Μουζάκι. Από το νομό Μαγνησίας μέσω Φαρσάλων. Από την Ευρυτανία και την Αιτωλοακαρνανία μέσω Φουρνά διασχίζοντας την οροσειρά των Αγράφων. Τέλος από το νομό Άρτας περνώντας μέσα από την Αργιθέα.
 
ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο νομός Καρδίτσας έχει έκταση 2. 636.000 και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2001) έχει 129.536 κατοίκους. Διοικητικά μετά την εφαρμογή του σχεδίου "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" διαιρείται σε 6 δήμους. Η γεωργία είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων και διατηρεί τα πρωτεία στην οικονομία του νομού. Περισσότερα από 1.100.800 στρέμματα είναι γεωργικές εκτάσεις όπου το βαμβάκι κυριαρχεί ως καλλιέργεια, ακολουθεί ο καπνός, το καλαμπόκι, τα σιτηρά, και πολλά άλλα οπωροκηπευτικά. Εξέχουσα θέση στις καλλιέργειες κατέχει η αμπελουργία με την παραγωγή εξαιρετικού επιτραπέζιου σταφυλιού αλλά και σταφύλια για την παραγωγή κρασιού. Στα ορεινά του νομού παράγεται το εξαιρετικής ποιότητας κρασί Μαύρο Μεσενικόλα ανώτερης ποιότητας. Η κτηνοτροφία εξακολουθεί να γίνεται κυρίως με τις παραδοσιακές μεθόδους ιδιαίτερα στα ορεινά του νομού με κοπάδια από πρόβατα και κατσίκια. Ο κλάδος της βιομηχανίας είναι ανύπαρκτος και οι λίγες βιοτεχνίες ασχολούνται κυρίως με την επεξεργασία γεωργικών προϊόντων.