Το δασικό χωριό "Δρυάδες":
 
Δρυάδες
Το δασικό χωριό Δρυάδες
Το Δασικό χωριό «Δρυάδες» βρίσκεται σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από την πόλη της Καρδίτσας, στις Νοτιοανατολικές πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 950 μ. στη θέση «Σταυρός – Παλαιοχώρι» της περιφέρειας του Δ.Δ. Καροπλεσίου του Δήμου Ιτάμου του Ν. Καρδίτσας. Κατασκευάστηκε από το Υπ. Γεωργίας και το Δασαρχείο Καρδίτσας κατά τα έτη 1999-2001. Περιλαμβάνει είκοσι ξύλινα λυόμενα σπίτια των δύο (2) δωματίων με ογδόντα (80) κρεβάτια, ένα εστιατόριο, αθλητικούς χώρους, βόλεϋ – μπάσκετ ολυμπιακών προδιαγραφών και τρεις χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων (πάρκινγκ). Ο χώρος είναι περιφραγμένος με ξύλινη περίφραξη, καταλαμβάνει έκταση 25 στρεμμάτων. Η κίνηση των επισκεπτών μέσα στο χωριό γίνεται μόνο πεζή σε ελικοειδή πλακόστρωτα δρομάκια. Η περιοχή είναι κατάφυτη από πανύψηλα έλατα και δρυς, όπου συνθέτουν τοπίο άπειρου φυσικού κάλλους, με καταπληκτική εναλλαγή των ειδών της ελληνικής χλωρίδας. Η θέση του Δασικού Χωριού είναι τέτοια, ώστε είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για μια επίσκεψη στα πανέμορφα γραφικά χωριά των Αγράφων, με πλούσια ιστορική παράδοση, με αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και θρησκευτικά προσκυνήματα με σπάνιους θρησκευτικούς θησαυρούς. Ο επισκέπτης ζώντας και νιώθοντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής προσέγγισης και εγκατάστασης του δασικού χωριού, ηρεμεί, γαληνεύει, ανανεώνεται από την πολυτάραχη ζωή των μεγαλουπόλεων, αγαπώντας περισσότερο το δάσος και γυρίζει στο σπίτι του, στην δουλειά του, στο περιβάλλον του αναζωογονημένος.
 
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ:
Πρώτη Διαδρομή: Ο επισκέπτης ξεκινώντας από την Καρδίτσα διέρχεται από το Καλλίθηρο (αρχαιολογικός χώρος) όπου εγκαταστάθηκε η έδρα του Δήμου Ιτάμου, το χωριό Καστανιά (παραθεριστικό), αφήνοντας βόρεια την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα (στρίβουμε αριστερά στον αυχένα Ιτάμου), που περιστοιχίζεται από πανέμορφο Δάσος, οικολογικού ενδιαφέροντος και καταλήγει στο Δασικό Χωριό. Η διαδρομή των 37 χιλιομέτρων είναι αξιοθαύμαστη σε ομορφιά με εναλλασσόμενα τοπία και ο δρόμος είναι ευχάριστος οδήγησης για το διερχόμενο, τον επισκέπτη και τον ερευνητή.
Δεύτερη Διαδρομή: Καρδίτσα – Μητρόπολη – Πεζούλα – Νεοχώρι – Φράγμα Ν. Πλαστήρα – Μούχα – Καστανιά και πάλι στρίβετε δεξιά προς το Ανθηρό Καροπλεσίου.
Τρίτη Διαδρομή: Δύσκολη (λόγω χωματόδρομου) αλλά ενδιαφέρουσα: Καρπενήσι – Φουρνά – Κλειτσός – Σπίτι του Διαβάτη – Νεράϊδα – Γιαννουσέϊκα – Ανθηρό – Δασικό Χωριό. Η διαδρομή προτείνεται μόνον για Ι.Χ.
 
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ
Με επίκεντρο το Δασικό Χωριό, μπορείτε να γνωρίσετε την ευρύτερη περιοχή: κυρίως την μοναδική χλωρίδα και πανίδα καθώς και τα μνημεία πολιτισμού της.
 
ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΝΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΦΛΑΙΩΝ
Τα δύο αδέρφια Φάνης και Ηλίας Σούφλας στο σμίξιμο του Άσπρου Ποταμού με τον Ταυρωπό, δημιούργησαν και διατηρούν ένα ζωντανό Μουσείο Υδροκίνησης! Σε παραδοσιακά πετρόκτιστα οικήματα λειτουργούν καθημερινά: Ο Νερόμυλος του Ηλία Σούφλα τα Μαντάνια, οι νεροτριβές του Φάνη Σούφλα, το ιχθυοτροφείο πέστροφας και η ψαροταβέρνα του Ευάγγελου Σούφλα: ένα μοναδικό συγκρότημα με βαθύσκιωτα πλατάνια και διαμορφωμένο χώρο. Η διαμονή στο Δασικό Χωριό, ταυτίζεται με την επίσκεψη στα Μαντάνια. Από το Δασικό Χωριό απέχει μόνον 3 χιλιόμετρα.
 
Φαράγκι Άσπρου ποταμού - Ι.Μ. Σάικας Αγράφων
Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, μένετε έκθαμβοι από την μοναδική ομορφιά του φαραγγιού που σχηματίζουν οι Άσπρος και Σαϊκιώτης ποταμοί. Απολαύστε την φυσική ομορφιά, ακούστε την μουσική μελωδία των νερών και των πουλιών. Σε δέκα λεπτά φτάνετε στο Μοναστήρι της Σάϊκας. Κτίσμα του 16ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη στην επανάσταση του 1821. Γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος οπότε γίνεται διήμερο ολονύκτιο πανηγύρι με τραγούδια των Αγράφων.
 
Στον Ταυρωπό ποταμό
Ο Ταυρωπός ή Μέγδοβας ποταμός, φαντάζει στα πόδια του Δασικού Χωριού, καταπράσινος, ένας φυσικός υγροβιότοπος και καταφύγιο της άγριας πέστροφας. Αξίζει να περπατήσετε στο ποτάμι, να κολυμπήσετε και να ασχοληθείτε με το ψάρεμα. Από τη γέφυρα του Ανθηρού μπορείτε να πεζοπορήσετε μέχρι το φράγμα στο παλιό καλντερίμι.
 
Φράγμα λίμνης Ν.Πλαστήρα - Μούχα - Καστανιά
Από το Δασικό Χωριό το φράγμα απέχει 15 χιλιόμετρα. Στο Φράγμα θα προμηθευτείτε παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, θα θαυμάσετε από τη Μούχα τα Φιόρδ της Λίμνης Πλαστήρα, το νησάκι «Νιάγκα», θα ξεναγηθείτε στο Κέντρο Πληροφόρησης για την Λίμνη, θα γνωρίσετε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο παλαιό σχολείο της Μούχας και θα ψαρέψετε παραλίμνια.Στην Καστανιά μπορεί να προσκυνήσετε την κάρα του Αγίου Τρύφωνα που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό και θα θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Ιεράς Μονής Αγίου Τρύφωνα, μοναδικής ομορφιάς του 15ου αιώνα. Στη Μούχα και στην Καστανιά θα βρείτε ταβέρνες και ψησταριές που διαθέτουν πολύ καλό κρασί, ψάρια από την λίμνη και πέστροφες αλλά και ψητά, κοκορέτσι, κοντοσούφλι κ.ά.
 
Βρύση Ιτάμου
Επιστρέφοντας μπορείτε να ανεβείτε στην ιστορική βουνοκορφή του Ιτάμου, όπου βρίσκεται και η βρύση Ιτάμου με το κρυστάλλινο νερό και διαμορφωμένο χώρο αναψυχής. Στο χώρο αυτό οργανώθηκε το 1944 το 2 Πανθεσσαλικό Συνέδριο Εθνικής Αντίστασης. Το αγνάντεμα είτε προς τον Θεσσαλικό κάμπο, είτε προς τις Αγραφιώτικες βουνοκορφές, την Νιάλα και την Κοιμωμένη των Αγράφων, προσφέρει μοναδικές οπτικές παραστάσεις.
 
ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΡΟΠΛΕΣΙΟΥ
 
Καροπλέσι. Είναι η παλιά πρωτεύουσα του τέως Δήμου Δολόπων. Ιστορικό χωριό με μεγάλη συμμετοχή στους Εθνικούς αγώνες. Αξίζει να επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής και το Διατηρητέο Δημοτικό σχολείο. Τα παραδοσιακά του καφενεία και ταβέρνες θα σας εξυπηρετήσουν. Πάνω από το Καροπλέσι, υπάρχουν τα υπολείμματα της αρχαίας Δολοπικής πόλης που μπορείτε να φτάσετε βαδίζοντας.
 
Κουκαίικα. Από χωματόδρομο 17 χιλιομέτρων φθάνετε στον οικισμό Κουκέϊκα διέρχεστε τον Ταυρωπό Ποταμό, επισκέπτεστε τη Νεράϊδα και συνεχίζετε για Καρπενήσι και Αγρίνιο. (Η διαδρομή προτείνετε για τζιπ).
 
Αγία Αγαθή. Μικρός Οικισμός, δίπλα στις όχθες του Ταυρωπού.
 
Ανθηρό. Νέος Οικισμός, δίπλα στο Δασικό Χωριό με Δημοτικό πετρόκτιστο αναψυκτήριο, χώρος επικοινωνίας με τους ντόπιους κατοίκους.
 
Γιανουσαίικα. Απέναντι από το Δασικό Χωριό, βρίσκεται ο οικισμός Γιαννουσέϊκα, από όπου θαυμάζεις τις βουνοκορφές των Αγράφων. Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων βρίσκεται η Ιερά Μονή Γέννησης Θεοτόκου του 16ου αιώνα που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών απ' όλα τα χωριά.