Γενικά για το Νομό Καρδίτσας:
 
 
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ιτέα

ΙΤΕΑ

ή αλλιώς Κουτσιαρί. Πεδινό χωριό στη ΒΑ πλευρά του Νομού κοντά στα όρια του Νομού Λάρισας με ιστορία που ξεπερνά τα 500 χρόνια.

Περισσότερα για την Ιτέα

Κανάλια

ΚΑΝΑΛΙΑ

Κτισμένο αμφιθεατρικά στούς βοριοδυτικούς πρόποδες των Άγράφων και σε υψόμετρο 329 μέτρων (πλατεία) και 424 μέτρων στον Προφήτη Ηλία, μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας.

Περισσότερα για τα Κανάλια

Γελάνθη

ΓΕΛΑΝΘΗ

Πεδινό χωριό, (υψόμ. 115 μ.) και βρίσκεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρδίτσας και 3 χιλιόμετρα ανατολικά του Μουζακίου στο Δήμο του οποίου ανήκει ως Δημοτικό Διαμέρισμα.

Περισσότερα για τη Γελάνθη

Δρακότρυπα

ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ

Χωριό του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας. Απέχει 40 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και 30 από τα Τρίκαλα. Γνωστό με το όνομα Σκλάταινα.

Περισσότερα για τη Δρακότρυπα

Καππά

ΚΑΠΠΑ

Μικρό και γραφικό χωριουδάκι που απέχει 21 χλμ. από την Καρδίτσα χτισμένο στην κατάληξη του ορεινού όγκου της Πίνδου που η ιστορία του ξεκινάει από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Περισσότερα για το Καππά

Κουμπουριανά

ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑΝΑ

Όμορφο χωριουδάκι της Αργιθέας σε υψόμετρο 1050μ. με θέα ανεπανάληπτη και με αίσθηση ομορφιάς και ηρεμίας.

Περισσότερα για τα Κουμπουριανά

Πρόδρομος

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

Χαρακτηριστικό καραγκούνικο χωριό του κάμπου, 5χλμ. από την Καρδίτσα όπου οι κάτοικοι του διατηρούν ακόμη τις παραδόσεις τους.

Περισσότερα για τον Πρόδρομο

Λεοντάρι

ΛΕΟΝΤΑΡΙ

Ένα από τα ιστορικότερα χωριά του νομού που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού, 35Km μακριά από την πόλη της Καρδίτσας.

Περισσότερα για το Λεοντάρι

Μεσενικόλας

ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ

Τόπος κρασιού. Σε υψόμετρο επτακοσίων μέτρων περιτριγυρισμένο από δάση δρυός και καστανιάς, το χωριό χαρακτηρίζεται σαν το μπαλκόνι της Θεσσαλίας.

Περισσότερα για τον Μεσενικόλα

Μητρόπολη

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Η πύλη για τη λίμνη Ν. Πλαστήρα. Απέχει 8 χλμ από την Καρδίτσα και χρονολογείται από το 500 π.Χ. περίπου. Κρύβει από κάτω της ολόκληρη πολιτεία με σημαντικό ρόλο στην αρχαιότητα.

Περισσότερα για τη Μητρόπολη

Μορφοβούνι

ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ

Από τα μεγαλύτερα χωριά της ορεινής Καρδίτσας. Σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός βουνού περιβάλλεται δυτικά από καστανόδασος ενώ μπροστά του απλώνεται ολόκληρος ο Θεσσαλικός κάμπος.

Περισσότερα για το Μορφοβούνι

Μαυρομμάτι

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ

Η πατρίδα του Γ. Καραϊσκάκη 22 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρδίτσας και 3 χιλιόμετρα μακριά απ' το Μουζάκι.

Περισσότερα για το Μαυρομμάτι

Μπελοκομίτη

ΜΠΕΛΟΚΟΜΙΤΗ

Βρίσκεται σε μία από τις κατάφυτες πλαγιές που περιβάλουν την Λίμνη Πλαστήρα κοντά στο φράγμα και έχει ιστορία που ξεκινάει από τα μυθικά χρόνια.

Περισσότερα για το Μπελοκομίτη

Νεράιδα

ΝΕΡΑΪΔΑ

Στη νότια κορυφογραμμή της Πινδου και στο κέντρο του ορεινού και απρόσιτου όγκου των Αγράφων σε υψόμετρο 800-960 μέτρα. Ένα μέρος ξεχασμένο, μακριά από την πολύβουη πόλη και τον σύγχρονο πολιτισμό.

Περισσότερα για τη Νεράιδα

Σμόκοβο

ΣΜΟΚΟΒΟ

Χωριό κοντά στη Λίμνη Σμοκόβου. Εδώ πριν 3200 χρόνια έζησαν και δημιούργησαν τον δικό τους πολιτισμό οι Δόλοπες.

Περισσότερα για το Σμόκοβο

Φανάρι

ΦΑΝΑΡΙ

Ένα ζωντανό και θορυβώδες χωριό, στο οποίο κινούνται και χειρονομούν οι 1.000 κάτοικοι. Γνωστό και για το αρχαίο Κάστρο του.

Περισσότερα για το Φανάρι

Πευκόφυτο

ΠΕΥΚΟΦΥΤΟ

Ένα μικρό ορεινό χωριό, χαρακτηριζόμενο ως "οικισμός ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους", χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 650 μέτρων με 120 κατοίκους που ανήκει στο Δήμο Μουζακίου.

Περισσότερα για το Πευκόφυτο

Θραψίμι

ΘΡΑΨΙΜΙ

Απέχει 28 χλμ από την Καρδίτσα, χτισμένο σε υψόμετρο 650μ. πολύ κοντά στη λίμνη Σμοκόβου με άφθονες φυσικές ομορφιές τριγύρω

Περισσότερα για το Θραψίμι

Φυλακτή

ΦΥΛΑΚΤΗ

Ένα ακόμη όμορφο γραφικό χωριό του νομού χτισμένο σε υψόμετρο 1200μ. που απέχει 32χλ. από την πόλη της Καρδίτσας

Περισσότερα για τη Φυλακτή

Ο μικρότερος των τεσσάρων νομών του Θεσσαλικού διαμερίσματος με κύριο χαρακτηριστικό την ομορφιά της αντίθεσης μεταξύ ορεινού και πεδινού όγκου. Ο νομός Καρδίτσας έχει έκταση 2.636.000 στρέμματα και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 113.070 κατοίκους (από 124.016 κατοίκους το 2001). Το νοτιοδυτικό τμήμα του καταλαμβάνεται από την οροσειρά της Πίνδου και των Αγράφων που αποτελούν ένα συνεχές και γοητευτικό κάλεσμα αυθεντικής φύσης και ήρεμης απόλαυσης των διακοπών, μέσα σ' ένα περιβάλλον πλούσιας βλάστησης δάση από βελανιδιές, καστανιές και πλατάνια) και άφθονων νερών. Βορειοανατολικά απλώνεται ατέλειωτος και μακρύς ο θεσσαλικός κάμπος με τα σπαρμένα χωράφια και τους παραποτάμους του Πηνειού να τον διασχίσουν.
Πολύ καλό είναι το οδικό δίκτυο για την άνετη επικοινωνία μεταξύ πόλεων - κωμοπόλεων και κοινοτήτων. Προσιτός απ' όλους τους όμορους νομούς ο νομός Καρδίτσας προσφέρει πολυάριθμες και εξίσου ενδιαφέρουσες επιλογές εισόδου, όποια και αν είναι η διαδρομή σας. Είτε έρχεστε από τη Θεσσαλονίκη και το νομό Λάρισας (διαμέσου Παλαμά ή Ιτέας κατευθείαν προς την Καρδίτσα) είτε έρχεστε από την Αθήνα και το νομό Φθιώτιδας (διαμέσου Σοφάδων), το οδικό δίκτυο προσφέρει εύκολη πρόσβαση στην Καρδίτσα.
 
Από τα Τρίκαλα μπορείτε να προχωρήσετε κατευθείαν προς την Καρδίτσα ή μπορείτε να διασχίσετε την οροσειρά και διαμέσου Πύλης να περάσετε στο Μουζάκι και από εκεί να επιλέξετε τη συνέχεια του ταξιδιού σας. Από το νομό Μαγνησίας και το Βόλο εισέρχεστε στο νομό Καρδίτσας αφού περάσετε από τα Φάρσαλα. Από την Ευρυτανία και το Καρπενήσι, διαμέσου Φουρνά, διασχίζοντας την οροσειρά των Αγράφων φτάνετε στη Ρεντίνα και εισέρχεστε στο νομό Καρδίτσας. Αλλά και αν έρχεστε από το νομό 'Άρτας η γοητεία μιας εμπειρίας όπως εκείνης που καταλήγει στο Μουζάκι, γνωρίζοντας έτσι από πρώτο χέρι την Αργιθέα Αγράφων, θα σας αποζημιώσει για κάποια προβλήματα βατότητας του δρόμου (χωματόδρομος). Η γεωγραφική θέση της περιοχής από πολύ νωρίς αποτέλεσε το πέρασμα, σημείο συνάντησης, συναλλαγών και επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών λαών και ομάδων και συνεπώς συντέλεσε στον εμπλουτισμό των επιμέρους πολιτισμικών στοιχείων και χαρακτηριστικών. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τα παλαιότερα ευρήματα τοποθετούνται στην πρώιμη νεολιθική εποχή και ο νεολιθικός του τόπου χωρίς να είναι λαμπρός παραμένει όμως ενδιαφέρων και από τους πρωιμότερους της Ευρώπης. Πολλά πέρασε η περιοχή κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου και γνώρισε αλλεπάλληλες εισβολές (Σλάβοι, Βλάχοι, Καταλανοί). Το βυζαντινό κάστρο του Φαναρίου επιβάλλεται στους επισκέπτες τόσο της θέσης του, όσο και εξ' αιτίας της κατασκευής του. Λιγοστά τα βυζαντινά μνημεία, αλλά ευτυχώς διατηρήθηκαν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια:
Νομός Καρδίτσας Ι. Μονή της Παναγίας Πελεκητής (Καρίτσα)
Νομός Καρδίτσας Ι. Μονή Κορώνας
Νομός Καρδίτσας Ι. Μονή Αγ. Γεωργίου (Μαυρομμάτι)
Νομός Καρδίτσας Ι. Μονή Πέτρας (Καταφύγι)
Νομός Καρδίτσας Άγιος Αθανάσιος Ρουμ (Παλαμάς)
Νομός Καρδίτσας Ι. Μονή Σπηλιάς
Νομός Καρδίτσας Ι. Μονή Αγίας Τριάδας
Νομός Καρδίτσας Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ρεντίνα)
Νομός Καρδίτσας Ι. Μονή Αγίας Τριάδας (Σάικα)
Νομός Καρδίτσας Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Λεύκης
αδιάψευστοι μάρτυρες της θρησκευτικής ζωής των Αγράφων, αλλά και του κάμπου, διατηρούν τη σπουδαιότητα τους παρά το πέρασμα του χρόνου. Ξακουστές υπήρξαν οι σχολές των Αγράφων, στην διάρκεια της τουρκοκρατίας. Σημαντική και ξεχωριστή είναι η παρουσία και η συμμετοχή της αδούλωτης περιοχής των Αγράφων στους αγώνες κατά των Τούρκων. Ηρωική φιγούρα του μάρτυρα Μητροπολίτη Φαναρίου και Νεοχωρίου Σεραφείμ.
Στα βουνά των Αγράφων έδρασαν σπουδαίες μορφές της επανάστασης του 1821 και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα με κορυφαία εκείνη του Γεωρ. Καραϊσκάκη. Στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης θ' αποτελέσει σημαντικό παράγοντα απελευθερωτικού αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κορυφές των Αγραφιώτικων βουνών θα συνέχιζε να χτυπάει η αδέσμευτη καρδιά της λευτεριάς (στο οροπέδιο της Νευρόπολης λειτουργούσε το συμμαχικό αεροδρόμιο, στα Άγραφα το αρχηγείο του Ε.Λ.Α.Σ. και στο χωριό Κορυσχάδες ήταν η έδρα της Προσωρινής Επαναστατικής Κυβέρνησης του βουνού). Το 1944 η επαρχία Καρδίτσας παύει να υφίσταται και ανακηρύσσεται σε νομό.