ΜΟΥΣΙΚΗ: Δίσκοι όμορφοι και απαραίτητοι...
ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ | ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ
 

David Bowie

Ziggy sturdust

The Rise and fall of Ziggy Sturdust

Classic Rock 1971

Το άλυτο αίνιγμα στην ιστορία της Rock'n'roll μουσικής. Ο δίσκος έφερε τα πάνω κάτω, έδωσε νέα κατεύθυνση στην ποπ μουσική σύμφωνα με καταξιωμένους μουσικοκριτικούς και θεωρείται ισάξιο με το Sgt. Peppers των Beatles που παθιάζονται όλοι.. Αν αυτά δεν σας λένε τίποτε, ο Bowie παίζει πάντα ζωντανά πολλά κομμάτια του δίσκου.

Derek and the dominos

layla

Layla and other assorted love songs

Blues Rock 1970

Πέντε εξαίρετοι μουσικοί, δύο από τους οποίους οι κιθαριστές Eric Clapton και Duanne Allman έφτιαξαν ένα θαυμάσιο διαχρονικό blues rock δίσκο με κύριο χαρακτηριστικό τις "ακατέργαστες" κιθάρες που όσες δεκαετίες και να περάσουν από πάνω του δεν του προξενούν καμία φθορά. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το project είχε τόσο σύντομη πορεία. Ότι είχαν μέσα τους το έδωσαν σ᾽αυτό το LP.

Eric Burdon

starportrait

Starportrait

Classic Rock 1968

Θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένας Best of δίσκος από την καριέρα αυτής της θρυλικής βρετανικής φιγούρας μιας και τα τραγούδια του όλα είναι αριστουργήματα. Ένας δίσκος που πραγματικά έχει τα πάντα μέσα του. Blues, rock, pop, ψυχεδέλια, folk και πολλά άλλα που δίνουν στον ακροατή ν᾽ακούσει ακριβώς αυτά που περιμένει. Ειδικά η κασετίνα με το διπλό βινύλιο.

Rosetta West

X-Descentant

X-Descentant

Alternative Blues 2004

Η τριάδα από το Illinois των Η.Π.Α. κάνει κάτι το οποίο κάνουν κι άλλοι αλλά με μεγάλη μαεστρία. Αξιοποιεί διαμάντια του παρελθόντος προσθέτοντας τη δική του ψυχεδελική αισθητική επάνω στα blues. Η δε ατμόσφαιρα του δίσκου είναι όπως ακριβώς ένα μικρό καπνισμένο club που δεν βλέπει ο ένας τον άλλον από τη ομίχλη του καπνού. Για όποιον νομίζει ότι τα έχει ακούσει όλα εδώ μάλον θ᾽αναθεωρήσει κάποια πράγματα..

The Clash

London Calling

London Calling

Rock 1979

Αν και δεν κινείται ακριβώς στα όρια του punk, είναι η μελωδική και πιο σοφιστικέ πλευρά του κινήματος με απερίγραπτα όμορφα τραγούδια και "πάτημα" για μεταγενέστερα συγκροτήματα. Επαναστατικό, βαθιά πολιτικοποιημένο επισημαίνει και περιγράφει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της Βρετανίας στην αυγή της δεκαετίας του '80.

Karpet Knights

Loast and so strange

Lost & so strange is my mind

Rock 2006

Από το Malmo της Σουηδίας η πεντάδα αυτή καταπιάνεται με ότι έχει σχέση με Rock. Πανέξυπνες μελωδίες, φανταστικά φωνητικά και στίχοι που περιγράφουν συναισθήματα και νοητικές καταστάσεις που αγγίζουν τα όρια της διανόησης. Μέσα σε 50 περίπου λεπτά πολλές φορές κάνουν τη διάθεσή μας φύλλο και φτερό.

Παύλος Σιδηρόπουλος & Σπυριδούλα

ΦΛΟΥ

Φλου

Rock 1978

Ο απόγονος του Ζορμπά ήταν ίσως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της εγχώριας ροκ σκηνής και ένα σημαντικό πρόσωπο της ιστορίας των Εξαρχείων. Ο συγκεκριμένος δίσκος είναι σημείο αναφοράς για το Ελληνικό ροκ. Οι ιστορίες που συνοδεύουν το δίσκο είναι πολλές, όμως ο Παύλος και η παρέα του είπαν τραγουδιστά μέσα σε μισή ώρα αυτά που η γενιά τους έλεγε σε ατέλειωτες ώρες συζητήσεων και μετά... χαίρετε....

The Jimi Hendrix Experience

Laydyland

Electric Laydyland

Blues Rock 1968

Δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες για τον τύπο αυτόν. Ίσως μόνο ότι μεγάλοι σημερινοί κιθαριστές όπως ο Eric Clapton ή ο Jimmy Page σιωπούν και στέκονται ευλαβικά μπροστά στον ήχο του Hendrix. Πέρασαν περισσότερα από 40 χρόνια και ο δίσκος αυτός συνεχίζει να εμπνέει, να συναρπάζει και να αποκαλύπτεται. Τόσα πολλά πράγματα συμπιεσμένα σε ένα δίσκο μόνο κάποιος από άλλο σύμπαν μπορούσε να χωρέσει.

Violent Femmes

violent femmes

Violent Femmes

Pop Rock 1982

Το πρώτο lp της μπάντας που όλα τα τραγούδια του θεωρούνται κλασσικά, είναι πασίγνωστα, τουλάχιστον στη γενιά των 45άρηδων που μεγάλωσε "λειώνοντάς" το. Η μη κατοχή του δίσκου αυτού πέρα από το ότι θεωρείται μεγάλη παράλειψη, στερεί την ευκαιρία από τον ακροατή ν' απολαύσει ένα αριστούργημα των αρχών της δεκαετίας του '80.

Nirvana

MTV Unplugged

MTV unplugged in New York

Alternative Rock 1994

To τρίο της μπάντας μαζί με τους Meat Puppets που περιέχει δικά τους τραγούδια και κάποιες διασκευές. Αναμφίβολα, ότι και να γραφτεί για το lp και πολύ περισσότερο για το μύθο που δημιούργησε στη σύντομη ζωή του ο Curt Cobain, αυτό δεν ανταποκρίνεται στα συναισθήματα που δημιουργεί το άκουσμά του. Εξαιρετικά απαραίτητο!

Television Personalities

Chocolat art

Live at Chocolat Art

Psychedelic Garage Rock 1985

Ένας άγνωστος θησαυρός της Αγγλικής ποπ με δόσεις νεοψυχεδέλιας που περιέχει ζωντανά παιγμένα μερικά τραγούδια - διαμάντια της μπάντας. Μπάσο, μία κιθάρα, ντράμς, φωνή και ποιότητα ηχογράφησης που μοιάζει με bootleg. Τόσο απλά, μπορούν να γίνουν αριστουργήματα εάν διατίθεται το χάρισμα.

Velvet Underground

Lou Reed and Nico

With Lou Reed & Nico

Psychedelia 1967

Η πασίγνωστη μπανάνα του Andy Warhol. Εξαιρετικό δείγμα ψυχεδελικής ροκ που κατά τη γνώμη μου το σέβεται ολόκληρος ο πλανήτης. Κατά πολλούς, από εδώ πρέπει να ξεκινάει κάποιος αν αποφασίσει να εισχωρήσει στο λαβύρινθο της ροκ. Και δεν έχουν άδικο. 11 διαφορετικά τραγούδια φτιαγμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να μείνουν παντοτινά.

Screamin' Jay Hawkins

Frenzy

Frenzy

Jazzy Blues 1982

Απερίγραπτος καλλιτέχνης και κατά συνέπεια απερίγραπτη μουσική. Άναρθρες κραυγές, βουντού, νεκροκεφαλές, ατμόσφαιρα ζούγκλας και ότι άλλο underground μπορεί να φανταστεί κανείς γι᾽αυτή την cult φιγούρα. Αδύνατον να περιγράψουμε με λίγα λόγια τη μουσική του. Ο καθένας που την ακούει αντιλαμβάνεται τα δικά του πράγματα. Το 1956 έγραψε το χιλιοτραγουδισμένο I put a spell on you θα πρέπει να ξέρετε...

The Butterfield Blues Band

East West

East West

Blues 1966

Μισή ντουζίνα μουσικοί που η πάροδος του χρόνου απέδειξε ότι ήταν από τους καλύτερους στο είδος τους, σε μια μπάντα που έχοντας ως βάση ότι blues σημαίνει ρίζες, προσπάθησαν να ξεπεράσουν την εποχή τους και να φέρουν μια καινούρια αισθητική στο είδος. Διάλεξαν κομμάτια γνωστών και μη μουσικών τα έντυσαν με ψυχεδέλια και jazz και τα άφησαν να πλανώνται στην αιωνιότητα.

Neil Young

East West

Everybody Knows This is Nowhere

Country Rock 1969

Αν ο Καναδός θεωρείται σήμερα θρυλική φιγούρα στο χώρο της ροκ, το οφείλει κατά ένα μεγάλο μέρος στο LP αυτό. Ήρθε στα τέλη της πιο σημαντικής δεκαετίας στη μουσική, μιας εποχής που είχε τα πάντα και κατάφερε να κατοχυρώσει μια θέση στην αιωνιότητα. Μαζί με το Harvest η ροκ μουσική απέκτησε δύο πολύτιμα κομμάτια της ύπαρξής της.

Jefferson Airplane

bless it's

Bless It's pointed Little Head

Psychedelic Rock 1968

Αυτή η ζωντανή ηχογράφηση της μπάντας το 1968 από το Filmore East και West είναι την εποχή που η μπάντα βρίσκονταν στο υψηλότερο δημιουργικό της σημείο και ένας από τους αντιπροσωπευτικούς δίσκους της ψυχεδέλιας του Σαν Φρανσίσκο στα τέλη του '60. Ατέλειωτα τζαμαρίσματα, μπλούζ, ροκ, ψυχεδέλια και πολλά άλλα καλούδια.

Joy Division

Pleasures

Unknown pleasures

Darkwave 1979

Χωρίς καμία προειδοποίηση και ντόρο ξεπήδησε ο δίσκος αυτός που θα μείνει στην ιστορία ως αυτός που ξεδίπλωσε την αυτοκαταστροφή, την απόγνωση και τη "μαυρίλα" που υπάρχει στην κοινωνία συνδυάζοντας μουσική και στοίχο τόσο δυναμικά που κουρελιάζει τα συναισθήματα. Μαύρο και επιθετικό στο σύνολό του είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περιγράφει η λέξη ψυχαγωγία.

Joy Division

closer

Closer

Darkwave 1980

Οπως και το προηγούμενο LP, αποπνέει μια αίσθηση μηδενισμού των πάντων και ζωγραφίζει φρικτές εικόνες στο μυαλό του κάθε ακροατή. Ο Ian Curtis πριν αποχαιρετήσει οριστικά τα εγκόσμια και εμάς τους ματαιόδοξους στα 23 του χρόνια, φρόντισε να μας κληροδοτήσει κάποιους στίχους ωμούς που σε κάθε ακρόαση να ανατριχιάζουμε.

Λένα Πλάτωνος Μαριανίνα Κριεζή

Σαμποτάζ

Σαμποτάζ

Πειραματικό Ροκ 1981

Στην αρχή της δεκαετίας του '80 ένας δίσκος πολύ μπροστά για την εποχή του. Όπως αποδείχτηκε, άνοιξε νέα μονοπάτια σε μεταγενέστερους έλληνες δημιουργούς ηλεκτρονικής μουσικής, όχι μόνο σε ότι αφορά τον ήχο αλλά και τον τρόπο έκφρασης. Ο δίσκος είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης, που επιφυλάσσομαι να πω ότι κυκλοφόρησε κάτι όμοιό του.

Tuxedomoon

Desire

Desire

Experimental 1981

Ένας "μυθικός" δίσκος και ο πιο "προσιτός" από τη μπάντα που λάτρευε να βάζει το μυαλό των ακροατών σε μεγάλες περιπέτειες. Ο δίσκος είναι κυρίως ηλεκτρονικός, υπήρξε πρωτοποριακός και άνοιξε διάπλατα νέους ορίζοντες σε αρκετές μεταγενέστερες μπάντες να δουλέψουν επάνω σε τέτοια δύσκολα και περίεργα μονοπάτια.

Syd Barrett

Madcap laughs

The madcap laughts / Barrett

Psychedelia 1980

Τα δύο πρώτα solo και αντιπροσωπευτικότερα άλμπους της παρανοϊκής διάνοιας στην μετά Pink Floyd εποχή, τα οποία φτιάχθηκαν και με τη συμβολή των David Gilmour και Richard Wright. Η μουσική είναι υπεράνω λέξεων. Ούτε επιρροές ούτε συγκρίσεις. Μόνο η αυθεντική πηγαία έμπνευση του δημιουργού. Δίσκοι αξεπέραστοι στο είδος τους.

It's a beautiful day

It's a beautiful

It's a beautiful day

Psychedelic Rock 1969

Βγήκε στα τέλη της ψυχεδελικης δεκαετίας του ᾽60 και αγαπήθηκε πολύ. Σήμερα είναι ένα ξεχασμένο LP όπως και η ίδια η μπάντα αλλά όποιος επιχειρήσει ν᾽ ασχοληθεί μαζί του θα χαρεί αφάνταστα. Υπάρχει σε λίστες με τις καλύτερες δουλειές ανεξαρτήτως μουσικού είδους. Τέλος, επάνω στο κομμάτι Bombay Calling του δίσκου αυτού στηρίχτηκε το Child in time των Deep Purple.

Coldplay

XY

X Y

Indie Pop 2005

Μέσα από τα καλύτερα συγκροτήματα της Βρετανίας τη δεκαετία 00's στο τρίτο τους LP. Είναι το πιο ώριμο και το περισσότερο προσιτό σε πολύ κόσμο. Εκεί που για άλλες μπάντες ο τρίτος δίσκος είναι εφιάλτης, οι Coldplay παρέταξαν ένα σχεδόν αριστούργημα. Υπάρχουν βέβαια και τα δύο προηγούμενα τα οποία είναι εξίσου σπουδαία αλλά προορίζονται για πιο εκπαιδευμένα αυτιά...

The Stooges

Funhouse

Funhouse

Psychedelic Rock 1970

Ο δίσκος που έκανε τους ακροατές της εποχής του να ξεχάσουν τα πάντα που ήξεραν σχετικά με τη ροκ. Αν σήμερα ακούμε το όνομα του Iggy Pop και μας διαπερνάει ένα ρίγος στη σπονδυλική στήλη οφείλεται σ᾽αυτό το LP. Ενέργεια που μπορεί να μπλοκάρει ακόμη και τα σύγχρονα μηχανήματα μέτρησης...

The Waterboys

Fisherman's blues

Fisherman's Blues

Pop Folk 1988

Aριστουργηματικός στο σύνολό του. Τα βιολιά και τα φλάουτα, τα μαντολίνα και οι κιθάρες του σε συνδυασμό με τη ποιητική θεματολογία του θα σας μεταφέρουν νοερά σε μέρη όπως η Σκωτία και η Ιρλανδία έστω κι αν δεν τα έχετε επισκεφτεί ποτέ.

Beta band

The 3 EPs

The three EP's

??? 1981

Τα ερωτηματικά σημαίνουν αδυναμία του γράφοντος να το κατατάξει σε κάποια κατηγορία. Αυτός ο δίσκος που είναι η ένωση των 3ων πρώτων EP's της μπάντας πέραν του soundtrack της ταινίας High Fidelity είναι η πεμπτουσία των μουσικών ειδών. Δίσκος φαινόμενο! Θυμίζει τα πάντα και τίποτε. Αφήνεται στην κρίση του εκάστοτε ακροατή. Strongly recommended που λεν και στα χωριά μας...

The Cream

Disraeli Gears

Disraeli Gears

Blues Rock 1967

Δίσκος υψηλότατου επιπέδου ποιότητας από μια τριάδα σπουδαίων Βρετανών μουσικών που κατάφεραν να μοντάρουν τα γούστα τους με τρόπο μοναδικό. Blues, rock, jazz, ψυχεδέλια δεμένα αριστοτεχνικά πρόσφεραν ένα κόσμημα στη συλλογή κάθε σοβαρού ακροατή. Από τις ελάχιστες δουλειές που αγγίζουν την τελειότητα σε όλα τα επίπεδα..

Love

Forever changes

Forever Changes

Psychedelic Rock 1967

Η κορωνίδα του ψυχεδελικού ροκ. Το καλύτερο παράδειγμα σχετικά με το πως μπορεί η μουσική να πλαισιώσει τον στίχο. Συνθέσεις υψηλής αισθητικής, τραγούδια διαμάντια που παρά τον κορεσμό που υπήρχε την εποχή που γράφτηκαν κατάφεραν να διακριθούν και να επιβιώσουν στους αιώνες των αιώνων.

David Bowie

Alladin Sane

Alladin Sane

Pop Rock 1973

Το έκτο και κατά γενική ομολογία το περισσότερο ολοκληρωμένο άλμπουμ του Bowie. Σε πολλές περιπτώσεις θα το βρείτε σε καταλόγους του λεγόμενου glam rock αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να είναι διαχρονικό, με τραγούδια που χαρακτηρίζονται κλασικές στιγμές στην ροκ ιστορία. Άλλωστε ο Bowie δεν ακολούθησε ποτέ ένα συγκεκριμένο στυλ. Ήταν και είναι πάντα μέσα στις επιταγές του εκάστοτε μουσικού ρεύματος.

Steely Dan

Can't buy a thrill

Can't buy a thrill

Jazz Rock 1972

Ακόμη ένα κλασικό και άκρως απαραίτητο LP. Αποτέλεσμα της τέλειας μουσικής κατάρτισης και της ικανότητας του διδύμου Fagen-Becker να συνθέτουν αριστοτεχνικά τις μελωδίες τους. Δέκα κομμάτια ίσης μουσικής σπουδαιότητας που η αιωνιότητα τα υποδέχτηκε και τα τοποθέτησε σε περίοπτη θέση. Δίσκος που κολλάει παντού. Σε οποιοδήποτε τόπο, χρόνο, κατάσταση...

Tindersticks

Tindersticks I

Tindersticks I

Lyrical Pop 1991

Υψηλή αισθητική. Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί το ντεμπούτο των Βρετανών Tindersticks. Φαντάζομαι ότι το μυαλό του Stuart Staples ανέτρεχε στην αιωνιότητα όταν έγραφε πράγματα για το LP αυτό. Συνθέσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου με σκοπό να μείνουν για πάντα στις καρδιές μας...

Sweet Smoke

Just a poke

Just A Poke

Psychedelic Rock 1972

Από τις καλύτερες και μελωδικότερες στιγμές της ψυχεδελικής ροκ το lp αυτό μέσα από δύο κομμάτια διάρκειας 33 λεπτών περίπου, τα έχει όλα. Ένα ατέλειωτο τζαμάρισμα με κιθάρες, φλάουτα, σαξόφωνα μπάσα και τύμπανα που δημιουργούν χίπικες μαγικές εικόνες...

Lauphing Sky

Free inside

Free Inside

Psychedelic Garage 1996

Ροκ, ψυχεδέλεια, garage, underground, όλα συνυπάρχουν στο δίσκο αυτό των Νεοϋορκέζων που έχει τις ρίζες του στα τέλη της δεκαετίας του '70 και οδηγείται από τον Dino Sorbello πρώην μέλος των Fuzztones, των Black light Chameleons και Mad Violets. Αξιέπαινη προσπάθεια αναβίωσης του Νεοϋορκέζικου garage.

Gang of Four

Entertainment!

Entertainment!

Post Rock New Wave 1979

Ένα από τα LPs που προσπάθησαν να αφυπνίσουν τον κόσμο επάνω σε κοινωνικοπολιτικά θέματα του τέλους της δεκαετίας του '70 και του πάνκ φτιαγμένο με μια έντονη χορευτική διάθεση που δύσκολα βρίσκει κανείς κατηγορία να το κατατάξει. Δημηιουργήθηκε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε ως μεταβατική από το punk στο new wave βάζοντας κι αυτό σταθερές βάσεις για μετέπειτα αξιόλογες δουλειές.

AC/DC

Let there be rock

Let There Be Rock

Hard Rock 1977

Ένας δίσκος που έβγαλε ολόκληρη την Αυστραλία από τη μουσική αφάνεια στον οποίο το μεταγενέστερο rock οφείλει αρκετά. Η Αυστραλιανή μπάντα με τον Bon Scott στη σύνθεσή της έβγαλε την ψυχή της σ᾽αυτό το LP και ήταν από τις πρώτες που έβαλαν τα θεμέλια, έδωσαν διέξοδο και πάτημα σε πολλούς μεταγενέστερους να συνεχίσουν και να εξελίξουν τη ροκ. Κλασικό άλμπουμ.

Pink Floyd

the wall

The Wall

Progressive Rock 1979

Η κορύφωση της δημιουργικής πορείας της μπάντας βρίσκεται εδώ. Δεν θα πούμε αν είναι το καλύτερό τους ή όχι. Συνιστώνται όλα μέχρι το The final cut που σήμανε και την αποχώρηση του Roger Waters. Δημιουργήθηκε ενώ οι Pink FLoyd ήταν ήδη ένα supergroup ποιοτικά και εμπορικά. Η ιδιοφυία που λέγεται Roger Water έφτιαξε έναν δίσκο που είναι μια ιστορία ολόκληρη. Η μουσική υποκλίνεται μπροστά του.

Led Zeppelin

Led Zeppelin I

Led Zeppelin I

Classic Rock 1969

Στο άλμπουμ αυτό είναι μία από τις λιγοστές φορές που η χημεία μεταξύ των μελών έδεσε από την αρχή. Αν και όλα τα τραγούδια του είναι συρραφή άλλων τραγουδιών, διαχειρίστηκαν έτσι το υλικό που μοιάζει μοναδικό. Ο Jimmy Page έφτιαξε μερικές συγχορδίες εδώ που ίσως ακόμη και τώρα διδάσκονται στα πανεπιστήμια ως πρότυπο για να φτιάξει κανείς καλή μουσική.

John Mayall's Bluesbrakers

With Eric Clapton

With Eric Clapton

Blues Rock 1966

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του μουσικού τύπου που υποστηρίζει ότι αυτός ο δίσκος είναι ότι καλύτερο έχει γραφτεί ποτέ στο Βρετανικό blues και το καλύτερο LP του John Mayall. Και οι δύο καλλιτέχνες ήταν στην αρχή της καριέρας τους, αγνοί, με ένα σωρό επιρροές στο κεφάλι τους που περίμεναν να συναρμολογηθούν και να βγει προς τα έξω ένα καινούριο είδος που θα άφηνε ιστορία. Όπου δει κανείς τα καλύτερα όλων των εποχών, αυτό το LP θα είναι μέσα σ' αυτά.

The Doors

The Doors

The Doors

Psychedelic Classic Rock 1967

Το ντεμπούτο της μυθικής παρέας του Jim Morrison ήρθε την εποχή της ψυχεδέλιας με τραγούδια - διαμάντια ως περιεχόμενο, αποκαλύπτοντας τη σκοτεινή πλευρά του rock αλλά και της ζωής γενικότερα. Ιστορικός δίσκος με επικά κομμάτια όπως το Break on through, light my fire και φυσικά το The End. Αν αποφασίσετε να διαβάσετε κριτικές γι᾽αυτό το δίσκο θα βρείτε εκατομμύρια σελίδες.

The Doors

LA Woamn

L.A. Woman

Classic Rock 1971

Το τελευταίο LP της μπάντας πριν το θάνατο του Jim Morrison. Είναι ένας δίσκος μυθικός. Όλα τα κομμάτια του έχουν συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης. Λες και ο Μόρρισον ήξερε τι επρόκειτο να του συμβει και άπλωσε όλο το ταλέντο του εδώ. Θεωρώ ότι αυτός ο δίσκος θα ακούγεται μέχρι την συντέλεια του κόσμου επειδή απλά είναι αυτό που λέμε τέλειο.

The Beatles

sgt Peppers

Sgt Peppers lonely hearts club band

Psychedelic Pop 1967

Τι να πει κανείς για την πιο διάσημη μπάντα όλων των εποχών και για το δίσκο που η πλειονότητα των μουσικοκριτικών θεωρεί σαν τον καλύτερο δίσκο που φτιάχτηκε ποτέ στην ιστορία του Rock & Roll; Ήρθε μαζί με το "Καλοκαίρι της αγάπης" και μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κανένας άλλος δίσκος που να το ρίξει από το θρόνο του.

Them

Them in reality

Them in Reality

Psychedelic Rock 1971

Αν η ψυχεδελική πλευρά της ροκ μουσικής είχε υλική υπόσταση θα πρέπει να αισθάνεται πολύ υπερήφανη γι᾽αυτό τον δίσκο αν και κυκλοφόρησε κάπως όψιμα.. Καμία σχέση με τον Βαν Μόρισον που ξέρουμε. Fuzz κιθάρες και η καλύτερη εκτέλεση όλων των εποχών του γνωστότατου Gloria. Ακατέργαστο διαμάντι σε μια εποχή αγνότερη της σημερινής...

Grand Funk Railroad

Grand Funk

Grand Funk (The album)

Classic Rock 1969

Το δεύτερο LP της μπάντας των Αμερικανών που συνέβαλλαν κι αυτοί ώστε να δοθεί ο ορισμός του κλασσικού ροκ. Αν και παραγνωρισμένοι από το ευρύ κοινό, ίσως επειδή αναγκάστηκαν να κάνουν αργότερα επιτυχίες, ο δίσκος τους αυτός είναι αριστουργηματικός και απαραίτητος σε μια δισκοθήκη που σέβεται την ιστορία του κλασσικού ροκ.

Santana

caravanserai

Caravanserai

Latin Jazz Rock 1972

Η τέταρτη και κορυφαία κατά πολλούς δισκογραφική δουλειά του αγαπητού Carlos. Ψυχεδελική salsa, jazz, rock, και πολλά άλλα καλά πάνω στα οποία κυριαρχεί η αριστουργηματική κιθάρα του Santana. Ίσως να είναι κάπως δύσκολο για τις νέες γενιές να κατανοήσουν αυτό το LP είναι όμως μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν γιατί γίνονταν χρυσά και πλατινένια τα άλμπουμς πριν κάμποσες δεκαετίες...

Μουσικές Ταξιαρχίες

Μουσικές Ταξιαρχίες

Μουσικές Ταξιαρχίες

Ελληνόφωνο Ροκ 1981

Ακόμη ένας δίσκος - σταθμός στην ιστορία του Ελληνικού ροκ με την σημείωση Δίσκος ακατάλληλος για ανηλίκους κάθε ηλικίας... Μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικός αλλά είναι ένας δίσκος διαχρονικός που καταπιάνεται με θέματα τα οποία μετά από τόσα χρόνια η κοινωνία μας τα σέρνει ακόμη μαζί της. Προφητικός και καυστικός ο Τζίμης Πανούσης.

Talking Heads

The name of this band is

The name of this band is

New Wave 1982

Ένα ζωντανό ντοκουμέντο από τις καλύτερες στιγμές της μπάντας που συνέλεξαν από διάφορες συναυλίες τους από την τετραετή (μέχρι εκείνη της χρονιά) πορεία τους. Είναι κατά κάποιο τρόπο το "Άγιο Δισκοπότηρο" των οπαδών της μπάντας και ένα από τα καλύτερα lives όλων των εποχών που έχει ηχογραφηθεί. Σε CD κυκλοφόρησε μόλις το 2004...

Luna

The days of our nights

The Days Of Our Nights

Pop Rock 1999

Ο περισσότερο μελωδικός και "ταξιδιάρικος" δίσκος των Αμερικανών. Φαντάζει σαν μια φυσιολογική εξέλιξη της μουσικής των Velvet Underground ή των Grateful Dead αν υπήρχαν στον 21ο αιώνα. Ένας δίσκος φτιαγμένος με "φυσικά υλικά" όπως φτιάχνονταν ανέκαθεν οι σπουδαίοι δίσκοι της ροκ. Πανέμορφες μελωδίες και αμέτρητα ηχητικά καλούδια...

Cracker

Kerosene Hat

Kerosene Hat

American Rock 1993

Ένα ειλικρινές και συναισθηματικό άλμπουμ της Αμερικάνικης ροκ μουσικής από την παρέα Lowery - Hickman. Βγήκε την εποχή που η εναλλακτική country συναγωνίζονταν τη grunge και είναι ένα πραγματικά ιδιοφυές άλμπουμ μεγάλο σε διάρκεια και με αρκετά κρυφά τραγούδια διαμάντια. Από τα καλύτερα της χρονιάς του.

The Brian Jonestown Massacre

Strung out in heaven

Strung out in heaven

American Rock 1995

Εδώ υπάρχουν άπειρα υπέροχα πράγματα ν᾽ακούσουμε. Οι λάτρεις των Byrds, των Velvet Underground, των Rolling Stones αλλά και για όποιον αρέσκεται στην παλιομοδίτικη αισθητική της ακουστικής δωδεκάχορδης και του οργάνου θα βρει το LP αυτο φανταστικό. Το γεγονός ότι σαν μπάντα δεν είναι πασίγνωστοι και δεν ανεβοκατεβαίνουν στα charts όπως οι μαϊμούδες στα δέντρα, πιστεύω το επέλεξαν οι ίδιοι και μετράει θετικά υπερ τους.

U2

The Joshua Tree

The Joshua Tree

Pop Rock 1987

Με κάποιες αξιόλογες δουλειές στο ενεργητικό τους οι Ιρλανδοί U2 κάνουν με αυτό το LP την πρώτη σοβαρή απόπειρα να εισχωρήσουν με αξιώσεις στα εμπορικά κατώφλια γλυκοκοιτάζοντας την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Εδώ αλλάζουν πολύ τον ήχο τους, πειραματίζονται γενικώς ψάχνοντας το κάτι που θα φέρει και πωλήσεις μαζί με την ποιότητα. Για πολλά χρόνια βρέθηκαν στην κορυφή και θεωρώ ότι όλα ξεκίνησαν από αυτό το LP.

The mothers of invention

Freak out

Freak out

Psychedelic Progressive Rock 1966

Αν ο Zappa είπε ότι τη σπουδαιότερη μουσική την έφτιαξαν κάτι τύποι με περούκες, εγώ θα πώ ότι την καλύτερη ψυχεδέλια έπαιζαν κάτι τύποι με παχιά μουστάκια... Απερίγραπτος δίσκος με τα περισσότερα κομμάτια του προσιτά στον μέσο ακροατή από μια παρανοϊκή μουσική ιδιοφυία που είχε βάλει σκοπό της ζωής του να κάνει τα αδύνατα δυνατά...

Lynyrd Skynyrd

Pronounced

Pronounced Leh nerd Skin Nerd

Southern Rock 1973

Εντυπωσιακό ντεμπούτο στη δισκογραφία που στο σύνολό του αγγίζει την τελειότητα. Θεωρείται δίσκος αναφοράς στο ροκ που παίζουν στον Αμερικάνικο νότο και δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ. Ένας δίσκος γεμάτος δύναμη αλλά και τρυφερότητα με όλα τα τραγούδια του κλασσικά. Κάτι παραπάνω από απαραίτητος.

Jethro Tull

Aqualung

Songs from the Wood

Classic Rock Folk 1977

Ο περισσότερο δυναμικός και χαρούμενος δίσκος της παρέας του Ian Anderson που ακούγεται μονοκοπανιά. Φλάουτα, ντέφια, κιθάρες, τύμπανα ξεπηδάνε από παντού μαζί με τα ξωτικά από τα δάση της Αγγλικής υπαίθρου.

R.E.M.

Green

Green

Pop Rock 1988

To lp, δημιούργημα μιας μπάντας που ο όρος "αστέρια της σύγχρονης ποπ" είναι φτωχός να τους καλύψει, περιέχει τραγούδια - διαμάντια που χιλιοπαίχτηκαν στα ραδιόφωνα ενώ τα υπόλοιπα με λιγότερη ή καθόλου ραδιοφωνική παρουσία είναι εξίσου αριστουργήματα..

R.E.M.

Out of time

Out of time

Pop Rock 1991

Αν ο προηγούμενος δίσκος τους είχε μικρή ραδιοφωνική παρουσία, ετούτος είναι ολόκληρος μια ραδιοφωνική εκπομπή. Προτείνουμε και αυτόν επειδή θεωρούμε ότι εδώ η μπάντα βρήκε ακριβώς το στυλ που της ταιριάζει. Συνδυάζει ποιότητα και εμπορικότητα. Ολόκληρος ο δίσκος δεν χάνει ούτε δευτερόλεπτο την αξιοπρέπειά του. Γι᾽ αυτό όλη η γη αγάπησε τους R.E.M.

Deep Purple

Made In Japan

Made In Japan

Hard Rock 1972

Οι Deep Purple σε πλήρη απαρτία, σε μια περίοδο που βρίσκονταν στην κορυφή της δημιουργικής τους πορείας, σε ένα από τα καλύτερα live άλμπουμς όλων των εποχών που περιείχε και live αυτοκτονία θεατή. Το ακούμε σήμερα και το απολαμβάνουμε σαν να ήταν χτες. Δεν υπάρχει άνθρωπος στη γη που να μην έζησε δυνατές συγκινήσεις από αυτόν το δίσκο.

The Rolling Stones

Sticky Fingers

Sticky Fingers

Classic Rock 1971

Το σήμα κατατεθέν του δολοφονικού δίδυμου Jagger-Richards. Ένας από τους δίσκους που έχτισαν το μύθο της δεκαετίας του 70. Δεν υπάρχει κανένα αδιάφορο ή μέτριο τραγούδι, ούτε κάποιο που γράφτηκε μόνο και μόνο να προσελκύσει ακροατές και ν᾽ανεβάσει τις πωλήσεις. Χωρίς να μπορώ να πω με σιγουριά αν είναι ο καλύτερος δίσκος της μπάντας, είναι σίγουρα απαραίτητος.

Badger

One live Badger

One live Badger

Progressive Rock 1973

Αν και αυτό το LP μοιάζει να ξεπήδησε από το πουθενά, οι δημιουργοί του ήταν και είναι ήδη γνωστοί ως μέλη των Yes. Συναντήθηκαν, έπαιξαν ζωντανά και είμαστε πολύ τυχεροί που σκέφτηκαν να ηχογραφήσουν αυτή τη συνάντηση. Τα σπουδαία πράγματα έρχονται μερικές φορές εκεί που δεν το περιμένει κανείς...

Jon Spencer Blues Explosion

Orange

Orange

Alternative Blues 1994

Απίστευτος τρόπος να παίξει κάποιος blues!! Φαντάζομαι την αμηχανία των πατέρων του είδους όταν (και αν) άκουσαν αυτό το LP. Δίσκος που κρατάει τον ακροατή μόνιμα "στην πρίζα" και δικαιολογεί απόλυτα τον χαρακτηρισμό έκρηξη στο όνομα της μπάντας. Δυνατοί ρυθμοί και χορευτική διάθεση μέχρι τελικής πτώσεως. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο...

Sex

Sex & The End of my life

Sex & The End of my life

Heavy Blues Rock 1970-1971

Οι δύο πρώτες δουλειές από την Καναδέζικη μπάντα SEX σε ένα CD. Ακατέργαστα ψυχεδελικά βαριά μπλούζ, τραχύ και σκληρό ροκ και άλλα προοδευτικά για την εποχή πράγματα, αρκετή τακτοποιημένη φασαρία, φλάουτα και πειραματισμοί, την εποχή που όλοι ψάχνονταν για τα πάντα. Κάπως δύσκολο να βρεθεί εντός Ελλάδας αλλά αξίζει πραγματικά.

Dire Straits

Dire Straits

Dire Straits

Classic Rock 1977

Τα λεξικά στον όρο κλασικό θα έπρεπε να έχουν τη φωτογραφία αυτού του δίσκου. Πέρα απ᾽αυτό, πέρα από μουσικά είδη και στυλ, πέρα απ᾽το ότι θα μείνει στους αιώνες των αιώνων, ο δίσκος αυτός έχει ένα δικό του ξεχωριστό κύρος. Κάνει τον ακροατή μέρος του. Κάπου μέσα στα 9 κομμάτια του θα βρείτε και τον εαυτό σας.

Bob Dylan

desire

Desire

Folk Rock 1976

Εδώ περιέχονται μερικά από τα καλύτερα κομμάτια που έχει γράψει ποτέ ο Dylan έχοντας ήδη εμπλουτίσει τον ήχο του με ηλεκτρισμό σε μια δεκαετία που τα πάντα στη μουσική ήταν ρευστά. Ήρθε μετά το επίσης αριστουργηματικό Blood on tracks και φυσικά σημείωσε τεράστιες πωλήσεις Είναι ίσως το περισσότερο γνωστό του άλμπουμ που μαζί του μεγάλωσε κόσμος και κοσμάκης τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ten Years After

A space in time

A space in time

Blues Rock 1971

Το έβδομο άλμπουμ της υποτιμημένης βρετανικής μπάντας του Alvin Lee που ξεφεύγει από το κλασικό στυλ των βρετανικών μπλούζ και ανοίγει νέους ορίζοντες τόσο στην πορεία της μπάντας όσο και στη μουσική γενικότερα. Κάτι δίσκοι σαν κι αυτόν δίνουν απάντηση στο ερώτημα γιατί υπάρχει ακόμη η ροκ μουσική.

Traffic

John Barleycorn must die

John Barleycorn must die

Jazz Rock 1970

Τρεις από τους σημαντικότερους βρετανούς μουσικούς (Winwood, Wood, Capaldi) ανακάτεψαν ρυθμούς, στυλ, όργανα με μπόλικη φαντασία και χάρισαν στην ανθρωπότητα αυτό το σπουδαίο δημιούργημα. Ακούγοντάς το σήμερα, δεν φαίνονται καθόλου τα χρόνια που πέρασαν από πάνω του από τότε που δημιουργήθηκε.

The Ganjas

Daybreak

Daybreak

Psychedelic Rock 2007

Από το Σαντιάγκο της Χιλής. Εξαιρετική δουλειά με στοιχεία που σπανιότατα συναντούμε σε σημερινές μπάντες που θέλουν και προσπαθούν να ξεχωρίσουν. Σε όποια κατηγορία κι αν το κατατάξουμε θα είναι πολύ στενάχωρα. Αυτό το LP θέλει ανοιχτούς ορίζοντες και ανοιχτά μυαλά για να αποκαλύψει τη σπουδαιότητά του...

Manfred Mann's Earth Band

Solar Fire

Solar Fire

Progressive Rock 1973

Πολλοί ειδήμονες το χαρακτηρίζουν σαν μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία και έχουν απόλυτο δίκιο. Τα κιθαριστικά σόλος και πολύ περισσότερο οι αιθέριες μελωδίες των συνθεσάιζερς μεταφέρουν φευγαλέα στον ακροατή χιλιάδες πράγματα και δημιουργούν φαντασιώσεις για διαστημικές αποστολές και πλανητικά ταξίδια.

Pluto

Pluto

Pluto

Hard Rock 1971

Βρετανική μπάντα που έπαιζε ένα είδος μπλουζ ροκ κάπως δυνατά και κάπως διαφορετικά γι᾽αυτό ίσως χαρακτήρισαν τη μουσική τους σκληρό προοδευτικό ροκ. Αν και δεν έχει συμβάλλει στο χτίσιμο του ροκ οικοδομήματος είναι ένας αγνός κιθαριστικός μπλουζ ροκ δίσκος με όμορφα μελωδικά ξεσπάσματα γεμάτος αισθήματα των sixties.

Vietnam Veterans

On the right track now

On the right track now

Psychedelic garage 1985

Καμία σχέση με Βιετνάμ. Γάλλοι ψυχεδελικοί γκαραζιέρηδες που διάλεξαν αυτό το όνομα εις μνήμη των ανθρώπων που τα έδωσαν όλα και δεν πήραν τίποτε. Η καριέρα τους ως μπάντα δεν είχε διάρκεια. Απλώς η χημεία μεταξύ τους λειτούργησε άψογα. Φαρφρίζες, κιθάρες, φυσαρμόνικες, φωνές και μια ατμόσφαιρα θρίλερ...

Black Sabbath

Paranoid

Paranoid

Hard Rock 1970

Ένα από τα σημαντικότερα Hard Rock άλμπουμς όλων των εποχών με άφθαρτο υλικό εξαιρετικής κατασκευής από την αρχή μέχρι το τέλος. Σκοτεινό και εφευρετικό, ήρθε να ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ροκ μουσική. Οι φίλοι του σκληρού ροκ που ψάχνουν τιε ρίζες της αγαπημένης τους μουσικής θα βρουν πολλές απαντήσεις εδώ.

Nick Cave & The Bad Seeds

Tender Pray

Tender Pray

Alternative 1988

Πασίγωνστος για το λυρισμό, τη δύναμη του στίχου, της μουσικής αλλά και για πολλά άλλα ο κος Cave δεν επιτρέπεται να λείπει από τη λίστα. Το LP αυτό είναι το πέμπτο κατά σειρά και μοιάζει να ξορκίζει τους δαίμονες που τον περιτρυγυρίζουν, να δίνει ένα τέλος στο σκοτάδι και να σηματοδοτεί μια νέα αρχή γι᾽αυτόν και την αξιόλογη παρέα του.

John Campbell

Howlin Mercy

Howlin' Mercy

Blues Rock 1993

Ο πρόωρα χαμένος κιθαριστής και τραγουδοποιός που γλυστρούσε τα δάχτυλά του στις χορδές της κιθάρας λες και δεν υπήρχε αύριο, πριν "φύγει" φρόντισε να αφήσει πίσω του ένα θαυμάσιο έργο, όχι πολύ μεγάλο, μεταξύ των οποίων κι αυτός ο γεμάτος πάθος, rock & Roll μυστήριο, και σκοτεινή ενέργεια δίσκος τον οποίο σέβεται το σύνολο των ακροατών των blues και όχι μόνο.

Mike Oldfield

ommadawn

Ommadawn

Progressive Rock 1975

Γκάιντες, φλάουτα, keyboards, κιθάρες και ένα σωρό άλλα όργανα εμπλέκονται και συμπεριφέρονται στη μουσική με έναν λεπτό και ευγενικό τρόπο δημιουργώντας εντυπωσιακά μουσικά τοπία. Υπέροχη δημιουργία σπάνιας ομορφιάς από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ότι δεν πρόλαβε να κάνει στο προηγούμενο Tubular Bells το έκανε εδώ.

The Smiths

Hatful of hollow

Hatful of hollow

Pop 1984

Από εδώ πρέπει να ξεκινήσει όποιος επιθυμεί να γνωρίσει αυτή τη σπουδαία μπάντα αλλά και όποιος θέλει να ξετυλίξει το κουβάρι της βρετανικής πόπ. 16 γοητευτικά κιθαριστικά ποπ τραγούδια που παίχτηκαν ζωντανά για το BBC και αναφέρονται στον ευσεβή πόθο κάθε ανθρώπου στην αγάπη και την ομορφιά. Από τους δίσκους που πρόσθεσαν ουσία και φρόντισαν να δώσουν αξιοπρέπεια στη μουσική της χώρας τους...

The Allman Brothers Band

Live at Filmore East

Live at Filmore East

Southern Blues Rock 1971

Η περίπτωση των Allman Brothers είναι ξεχωριστή. Αν και έχουν φτιάξει πολύ καλά τραγούδια στο Studio, όταν τα παίζουν ζωντανά μεταμορφώνονται θεαματικά. Ανάμεσα στα κλασικότερα όλων των εποχών βρίσκεται και ο δίσκος που κυκλοφόρησε η μπάντα αυτοσχεδιάζοντας ζωντανά κομμάτια τους στο Filmore East. Θεωρείται ως η καλύτερη και αξεπέραστη μέχρι σήμερα συναυλία που έγινε ποτέ στην ιστορία της ροκ.

Muddy Waters

Electric Mud

Electric Mud

Psychedelic Blues 1968

Ψυχεδελικά blues σε πανέμορφη εκτέλεση από έναν αρχιμάστορα του είδους. Ασταμάτητες κιθάρες και ρυθμοί ανεπανάληπτοι ακόμη και για τη σημερινή εποχή. Εδώ υπάρχει το φαινόμενο που αντί ο μουσικός να παρουσιάζει μια δουλειά του, η μουσική παρουσιάζει έναν καλλιτέχνη της. Κάτι περισσότερο από σπουδαίος δίσκος!!!

Hawkwind

Space Ritual

Space Ritual

Psychedelic Space Rock 1971

Πολλές φορές αναφερθήκαμε στην ψυχεδέλια. Εδώ όμως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν να εκτοξευτούμε στο διάστημα και συναντήσουμε τα γνωστά πράσινα ανθρωπάκια... Δίσκος που όταν κυκλοφόρησε έπιασε τους ανυποψίαστους ακροατές στον ύπνο. Σήμερα, αυτή η ζωντανή ηχογράφηση μας θέλει ακόμη να περιπλανιέμστε στο χάος...

Bob Marley & The Wailers

Kaya

Kaya

Reggae 1978

Από το στόμα του ανθρώπου αυτού εκτοξεύτηκαν ίσως οι μεγαλύτερες βόμβες εναντίον του ρατσισμού, του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού και κάθε -ισμού που μόνο κακό έχει κάνει στην ανθρωπότητα και ειδικά στην αφρικανική ήπειρο. Δίχως τον Marley η reggae αλλά και η δισκογραφία ολόκληρη θα ήταν φτωχότερη. Επιλέχθηκε το Kaya επειδή θεωρείται αδικημένο σε σχέση με το προηγούμενο κολοσσιαίο EXODUS.

Sun Ra Arkestra

Salah Ragab

Meets Salah Ragab in Egypt

Jazz 1983

Δύο άνθρωποι καλλιτέχνες που μοιάζει να τους γέννησε η Τζαζ. Και σαν παιδιά της κλασσικής Τζαζ όπως οφείλουν τη σέβονται απεριόριστα. Συνδυάζουν ανατολίτικες με ευρωπαϊκές μελωδίες και κατευθύνουν τους 40 και πλέον μουσικούς που συμμετέχουν στην ηχογράφηση με τρόπο καταπληκτικό. Όποιος αρέσκεται να μελετάει πολιτισμούς θα βρει εδώ πολλά πράγματα γύρω από την Αραβική μουσική κουλτούρα.

 
Οι δίσκοι που παρουσιάζονται παραπάνω είναι ιστορικοί. Είναι "σταθμοί" στην ιστορία της ροκ μουσικής, παλιοί αλλά και νεότεροι. Είναι διαχρονικοί, αλλά και δίσκοι που απλώς περιέχουν όμορφη μουσική. Ως επί το πλείστον είναι δίσκοι πασίγνωστοι αλλά και λιγότερο γνωστοί έως εντελώς άγνωστοι στο ευρύ κοινό, ακόμη και σε ακροατές που "ενδιαφέρονται"..
Απευθύνονται στον άνθρωπο που θεωρεί τον εαυτό του σοβαρό ακροατή αλλά και σε όποιον του αρέσει να είναι κάτοχος υλικού που θεωρείται πλέον κλασικό στο είδος του.
Εάν είστε ακροατής που σας ενδιαφέρει μόνο ότι βρίσκεται στην επικαιρότητα ή ακούτε μουσική απλώς για "ν' ακούγεται κάτι" η σελίδα αυτή δεν θα σας φανεί χρήσιμη.
Μη δίνετε σημασία πως παρουσιάζονται. Είναι χωρίς σειρά αξιολόγησης. Ξεκινήστε την πλοήγηση από το βελάκι δεξιά της εικόνας. Αν ξεκινήσετε από αριστερά, οι δίσκοι θα περάσουν σαν τρένο από μπροστά σας και θα σταθούν στον τελευταίο.