Θρησκευτικός τουρισμός στο Νομό Καρδίτσας:
 
 
Ευλογημένος τόπος η Καρδίτσα. Χάρισε στη Χριστιανοσύνη εξέχουσες μορφές που με το έργο και το αίμα τους δόξασαν το όνομα του Χριστού. Πατρίδα των Αγίων Σεραφείμ και Παρθενίου, των Οσίων Διονυσίου και Ακακίου, του Οσιομάρτυρα Δαμιανού και τόπος μαρτυρίου για τον Οσιομάρτυρα Νικόλαο το Νέο. Τα μοναστήρια του νομού Καρδίτσας ζωντανά εκκλησιαστικά μουσεία, με τη μακραίωνη πορεία τους, χαλύβδωσαν το δόγμα και έγιναν φάρος της αναγέννησης του Έθνους στους δυσκολότερους καιρούς της τουρκοκρατίας. Ο προσκυνητής θα βιώσει ψυχική ανάταση και θα γευτεί το Θείο Δώρο της επίσκεψης στα Ιερά του νομού. Στην Καρδίτσα επισκεφτείτε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου (19ου Αιώνα) με τοιχογραφίες του ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση. Ενδιαφέρουσα είναι και η επίσκεψη στο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής (Καμινάδων) με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19ου αιώνα.
Στην περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα λαξεμένη πάνω στο βράχο βρίσκεται η Ι. Μ. Παναγίας Πελεκητής, ένα μοναδικό μνημείο του 16ου αιώνα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, οι τοιχογραφίες, ιερά ευαγγέλια, χειρόγραφα και σκεύη μοναδικά, αποτελούν αληθινό μουσείο θρησκευτικής κληρονομιάς. Η Ι.Μ. Κορώνας κοσμείται από άριστα διατηρημένες τοιχογραφίες με πολλά στοιχεία της κρητικής σχολής. Εδώ φυλάσσεται η τίμια κάρα του Αγίου Σεραφείμ.
Η Ι.Μ. Πέτρας ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα. Στο ναό σώζεται και η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας. Στην περιοχή Φαναρίου - Μουζακίου βρίσκεται η Ι.Μ. Γεωργίου (Καραϊσκάκη). Ο ναός του έχει σχήμα σταυρού. Είναι κεραμοσκέπαστος με τρούλο, με τέμπλο χρυσοποίκιλτο και αγιογραφημένο. Το καθολικό της μονής είναι ναός μονόκλιτος αθωνίτικου τύπου που ο τρόπος κάλυψής του παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, αφού είναι ασυνήθης για την Ελλάδα.
 
Στην Αργιθέα, η Ι.Μ. Σπηλιάς έχει σημαντική ιστορική αξία. Κτίστηκε κατά την παράδοση στην εξοχή ενός βράχου ύστερα από προτροπή της Παναγίας. Ο ναός έχει το μεγαλύτερο προσκύνημα.
Σημαντικό μνημείο της περιοχής των Αγράφων αλλά και με σπουδαίο ρόλο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας θεωρείται και η Ι.Μ. Αγίας Τριάδας στη Δρακότρυπα. Στο Ανθηρό βρίσκονται δύο σημαντικοί ναοί: Η Ι.Μ. Γεννήσεως Θεοτόκου (Κατουσίου) που ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και η Ι.Μ. Γεννήσεως Θεοτόκου (Μπουκοβίτσας) της οποία σώζεται το μεγαλύτερο τμήμα του τοιχογραφικού διάκοσμου του 1862 και ξυλόγλυπτο τέμπλο της ίδιας εποχής. Πολλά κειμήλια φυλάσσονται στο εκκλησιαστικό μουσείο του χωριού. Σημαντικά επίσης θρησκευτικά μνημεία της Αργιθέας είναι η Ι.Μ. Μεταμορφώσεως στα Βραγγιανά με τοιχογραφίες από το 1645, η Ι.Μ. Γεννήσεως Θεοτόκου στο Βλάσι, με τοιχογραφίες στον κυρίως ναό που χρονολογούνται στο 1644, η Ι.Μ. του Προφήτη Ηλία στο Πετροχώρι του 17ου αιώνα, ο ναός του Χριστού στο Πετρίλο του 17ου αιώνα και η Ι.Μ. Αγίας Τριάδας στην Οξυά, ναός αθωνικού τύπου του 17ου αιώνα. Στην περιοχή Σμοκόβου - Ρεντίνας η Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Ρεντίνα είναι από τις παλιότερες και σημαντικότερες μονές των Αγράφων. Λειτούργησε κατά τον 9ο με 10ο αιώνα, ανακαινίσθηκε το 1579 και αγιογραφήθηκε το 1662. Το τέμπλο της είναι εξαιρετικής τεχνικής, ξυλόγλυπτο και επίχρυσο. Ο Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου κτίσθηκε το 1662. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν το τέμπλο και οι τοιχογραφίες από τα μέσα του 18ου αιώνα. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Σεραφείμ λειτουργεί μουσείο Βυζαντινής τέχνης και φιλοξενεί εικόνες και πολύτιμα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Ο Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Παλιούρι πιθανολογείται ότι χτίστηκε τον 15ο αιώνα. Στον κάμπο, ο ναός του Αγίου Αθανασίου που έχει κτιστεί το 1300 μ.Χ. στον Παλαμά, έχει αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο σκαλισμένο στο Άγιο Όρος. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στη Λεύκη είναι χτισμένος στα 1300 μ.Χ. Σημαντικά μνημεία είναι και ο ναός του Αγίου Δημητρίου στα Ορφανά καθώς και ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αστρίτσα.