Καλλιφώνι - Περιοχή Μενελαΐδας - Σμοκοβο - Καρπενήσι:
 
Το Παλιούρι
Το χωριό Παλιούρι Καρδίτσας
Συνεχίζοντας τη διαδρομή από το Καλλιφώνι προς την ευρύτερη περιοχή Σμοκόβου, σε απόσταση 20 χλμ. από την Καρδίτσα βρίσκεται το Παλιούρι. Είναι κτισμένο στις υπώρειες του κατάφυτου με δρυς λόφου "Κρι" σε υψόμετρο 230 μ. περίπου. Από τον οδικό άξονα Καρδίτσας - Σμοκόβου απέχει τρία χιλιόμετρα και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 450 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Το σημαντικότερο μνημείο που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Βρίσκεται σε απόσταση 4,5 χλμ. νότια του χωριού σε υψόμετρο 500 μ. Πιθανολογείται ότι ο σημερινός ναός είναι το καθολικό Ιεράς Μονής του 13ου αιώνα με σπάνιο για το Θεσσαλικό χώρο αρχιτεκτονικό τύπο. Η μονή κάηκε κατά την επανάσταση του 1854 και ξανακτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Εξωτερικά ο ναός φέρει πετρόχτιστα αντιστηρίγματα και εσωτερικά ο τρούλος του στηρίζεται πάνω σε 4 μαρμάρινες κολώνες. Στον περίβολο του ναού, μεγάλο πλάτωμα με πανοραμική θέα στον απέραντο θεσσαλικό κάμπο, διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 28 Αυγούστου (παραμονή αποκεφάλισης του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου) μεγάλο πανηγύρι. Το ευρύχωρο και δροσερό περιβάλλον, η παραδοσιακή μουσική και το μαγευτικό τοπίο του φωταγωγημένου Θεσσαλικού κάμπου προσφέρουν όμορφες και ευχάριστες στιγμές σε κάθε επισκέπτη. Δυστυχώς τα έργα αναστύλωσης του ναού καθυστερούν και οι φθορές είναι μεγάλες. Με τη χρηματοδότηση των έργων που ανακοινώθηκε πρόσφατα και τη συμβολή της αρμόδιας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανανεώθηκαν οι ελπίδες για τη σωτηρία του μνημείου. Γύρω από το χωριό υπάρχουν αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα, δείγματα της μακρόχρονης ιστορίας της περιοχής. Στη θέση "Κάστρο" κοντά στο Βυζαντινό ναό και στη θέση "Χοιρινόκαστρο" υπάρχουν ίχνη τοιχισμένων οικισμών. Σε μεταβυζαντινή βρύση (η οποία δεν σώζεται σήμερα) υπήρχε εντοιχισμένη αναθηματική επιγραφή στην Αφροδίτη γραμμένη με προευκλείδια γράμματα. Αξιόλογα είναι είναι τα ευρήματα και στην πεδινή περιοχή του Παλιουρίου όπου ανακαλύφθηκε νεολιθικός οικισμός και μικροί χαμηλοί τύμβοι. Σε έναν από αυτούς έχει ανασκαφτεί μικρό τμήμα θολωτού τάφου ο οποίος πιθανότατα ανήκε στους γεωμετρικούς χρόνους.
 
ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΝΕΛΑΪΔΑΣ
 
Θραψίμι
Το χιονισμένο Θραψίμι (φωτό: http://www.thrapsimi.gr/)
Περνώντας τη διασταύρωση για το Παλιούρι φτάνουμε στα χωριά του δήμου Μενελαΐδος. Ο δήμος έχει έδρα τον Κέδρο και συνολικό πληθυσμό 2701 κατοίκου. Στον ίδιο δήμο ανήκουν και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Λουτρό, Θραψίμι, Βαθύλακκος, Αηδονοχώρι και Λουτροπηγή. Εκτός από την καλλιέργεια του βαμβακιού που παρατηρείται στις πεδινές εκτάσεις, στα ορεινά του δήμου συνεχίζουν να παράγονται με παραδοσιακό τρόπο σημαντικές ποσότητες πολλών τοπικών προϊόντων. Στην περιοχή του δήμο δραστηριοποιούνται 14 μονάδες μελισσοκομίας, αρκετοί παραγωγοί φασολιών και πατάτας, παραγωγοί κρασιού και τσίπουρου, περισσότεροι από 20 κτηνοτρόφοι που συνεχίζουν την παραγωγή γνήσιων τυροκομικών προϊόντων και την παραγωγή κρέατος ελευθέρας βοσκής καθώς και πουλερικών, αυγών κ.λπ. Σε σημαντικές ποσότητες και πολύ προσιτές τιμές, παράγονται επίσης καρύδια, κάστανα, και αρωματικά φυτά τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στις πλαγιές και τις εκτεταμένες δασικές εκτάσεις της περιοχής. Σημαντική για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη της περιοχής είναι και η συμβολή των Ιαματικών πηγών Σμοκόβου με χιλιάδες επισκέπτες κάθε λουτρική περίοδο. Στο σύνολο σχεδόν των εκτάσεων του δήμου υπάρχουν επίσης πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα. Από το δήμο και άλλους τοπικούς φορείς καταβάλλονται προσπάθειες ανάδειξής τους. Στην προσπάθεια αυτή, σημαντική είναι και η συμβολή της ΙΓ' Εφορείας Προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων με έδρα το Βόλο μέχρι το 2004 και της ΔΛ' Ε.Π.Κ.Α. (που εδρεύει στην Καρδίτσα) στη συνέχεια. Λίγο πριν φτάσουμε στον Κέδρο, σε απόσταση δύο χλμ. περίπου από τον κεντρικό οδικό άξονα βρίσκεται το Λουτρό. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 240 μ. στους πρόποδες του λόφου "Καρακόλι" που αποτελεί διακλάδωση της "Βουλγάρας" Είναι πολύ παλιό χωριό (άγνωστο πότε χτίστηκε) και απέχει από την Καρδίτσα 20 χλμ. Οι κάτοικοι του είναι 350 σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και ασχολούνται με τη γεωργία, τη μελισσοκομία κ.α. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει το Πνευματικό Κέντρο όπου λειτουργεί αίθουσα μουσείου με παραδοσιακά αντικείμενα. Το δάσος του Αγίου Γεωργίου, έκτασης 2.000 στρ. πολύ κοντά στο χωριό, είναι κατάφυτο από βελανιδιές, πλούσιο σε πανίδα και προσφέρεται για πεζοπορία και ανάπαυλα...
Ο μύλος του κ. Πιροντζέλο πάνω στον κεντρικό δρόμο που συνεχίζει από γενιά σε γενιά την παράδοση δεκαετιών, η "Μελισσοκομική Ελλάς" του κ. Ντούλια, με τις πρωτότυπες κέρινες κατασκευές μεταξύ των άλλων και οι νέες επενδύσεις που προγραμματίζονται στα πλαίσια του ΟΠΑΑΧ Σμοκόβου, συμβάλλουν σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη και αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής. Η ιστορία του χωριού συνδέεται και με το ιστορικό γεγονός της συνάντησης (19/4/1878) του αρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης των Αγράφων Κωνσταντίνου Ισόμαχου με Άγγλους αντιπροσώπους. Οι Άγγλοι στην συνάντηση αυτή ανακοίνωσαν στην Ελληνική αντιπροσωπεία ότι οι απαιτήσεις της επαναστατημένης Ελλάδας θα διευθετούνταν στο συνέδριο στο Βερολίνο και τους ζήτησαν να καταθέσουν τα όπλα τους. Πανηγύρι διοργανώνεται στις 27/7 (Αγίου Παντελεήμονος) με λειτουργία και αρτοκλασία στο ναό και διασκέδαση στην πλατεία του χωριού. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή του τοπικού ομίλου και άλλων συγκροτημάτων. Από το Σύλλογο των Απανταχού Λουτριωτών που εδρεύει στην Αθήνα, διοργανώνονται πολλές κι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκδίδεται επίσης η τοπική εφημερίδα "Λουτριώτικα Νέα". Στο Λουτρό λειτουργεί και ο Λαογραφικός Σύλλογος Λουτρού.