Καρδίτσα-Καλλιφώνι-Σμόκοβο-Μολόχα-Δαφνοσπηλιά - Απιδιά. (Φθιώτιδα-Ευρυτανία):
 
Το Καλλιφώνι
Το Καλλιφώνι Καρδίτσας
Ξεκινώντας τη γνωριμία μας με την περιοχή από την πόλη της Καρδίτσας, ύστερα από διαδρομή 12 χλμ. στο δρόμο Καρδίτσας - Σμοκόβου φτάνουμε στο Καλλιφώνι, έδρα του ομώνυμου πρώην δήμου. Ο δήμος Καλλιφωνίου βρίσκεται νότια της Καρδίτσας και δημιουργήθηκε από τη συνένωση των κοινοτήτων: Καλλιφωνίου, Απιδιάς, Δαφνοσπηλιάς, Ζαϊμίου, Μολόχας και Παλιουρίου. Τώρα πλέον με το γνωστό σχέδιο Καλλικράτης συνενώθηκε με το Δήμο Καρδίτσας. Έχει συνολική έκταση 154.623 στρέμματα και πληθυσμό 3.257 κατοίκους. Οι κάτοικοι των πεδινών και ημιορεινών περιοχών του δήμου ασχολούνται με την καλλιέργεια του βαμβακιού, σιταριού, καπνού, κηπευτικών και την κτηνοτροφία. Το ορεινό τμήμα καλύπτεται από δάση ελάτης, δρυός, καστανιάς και συστάδες από γαύρους φιλίκια, κουμαριές, κέδρα, φράξους, σφενδάμους κοκορεβιθιές, κρανιές, πλατάνια και άλλα αειθαλή πλατύφυλλα. οι λιγοστοί κάτοικοι στο ορεινό τμήμα ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τα κηπευτικά. Το Καλλιφώνι έχει 1.250 κατοίκους και ασχολούνται με τη γεωργία και τις υπηρεσίες στην πόλη της Καρδίτσας. Στις 9 Μαΐου γιορτάζει ο πολιούχος του χωριού, Άγιος Νικόλαος εκ Βουναίνων, στον ομώνυμο ναό. Στις 23 Αυγούστου (Εννιάμερα της Παναγίας) πανηγυρίζει η Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης (17ου αιώνα) που βρίσκεται στη θέση "Παναγία" σε μικρή απόσταση από το χωριό. Είναι το μοναδικό μοναστήρι στο Θεσσαλικό κάμπο και είναι επισκέψιμο καθημερινά. (τηλ. 24410 88045). Ο ποταμός Καλέντζης αποτελεί ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν στην περιοχή Μαυρονέρια, όπου έχουν εντοπιστεί δύο μικροί τειχισμένοι οικισμοί και ένας αρκετά μεγάλος χωρίς τείχος, που χρονολογούνται στην Ελληνιστική περίοδο. Στην ίδια περιοχή, δίπλα στις όχθες του ποταμού Καλέντζη βρίσκεται ένας από τους ψηλότερους τύμβους ολόκληρου του νομού Καρδίτσας.
 
ΔΑΦΝΟΣΠΗΛΙΑ - ΑΠΙΔΙΑ - ΜΟΛΟΧΑ
 
Δαφνοσπηλιά
Η Δαφνοσπηλιά (φωτό: http://dafnospiliakarditsas.wordpress.com/)
Μισό χιλιόμετρο από τον οδικό κόμβο του Καλλιφωνίου οι πινακίδες μας κατευθύνουν στη Δαφνοσπηλιά, την Απιδιά και τη Μολόχα. Η Δαφνοσπηλιά, (Βελέσι), το πρώτο χωριό της διαδρομής, απέχει 17 χλμ. από την Καρδίτσα και είναι χρισμένη σε υψόμετρο 240 μέτρων. Οι 340 μόνιμοι κάτοικοι έχουν ως κύρια απασχόλησή τους την αμπελουργία και τη γεωργία (βαμβάκι σιτάρι, καλαμπόκι). Στα καφενεία και τις ταβέρνες του χωριού ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει νόστιμους μεζέδες, κρασί και τσίπουρο από τοπικούς παραγωγούς. Ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου (γνωστός και ως Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου) βρίσκεται 1,5 χλμ. ΝΑ του χωριού στη θέση παλιάς μονής και χρονολογείται στη βυζαντινή εποχή. Κάηκε από τους Τούρκους το 1880 και αργότερα ξαναχτίστηκε στα ίδια θεμέλια. Στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχει οργανωμένος χώρος αναψυχής, κατάλληλος για φυσιολατρικές αποδράσεις και απολαύσεις. Η πρόσβαση γίνεται από δρόμο καλής βατότητας λίγο μετά την έξοδο από το χωριό, στο δρόμο προς την Απιδιά. Ο ενοριακός ναός της Αγίας Τριάδας κοσμείται με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Εντός του ναού φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Γρηγορίου Ακραγανιτών (Επισκόπου Ακράγαντα Σικελίας). Στην άκρη του χωριού ρέει ο παραπόταμος του Πηνειού "Καλέντζης". Στα νερά του, όταν υπάρχουν, κολυμπούν ασημόχρωμοι κέφαλοι, μπριάνες και λαδούσες. Στο δρόμο προς Απιδιά βρίσκεται το διατηρητέο πετρόχτιστο γεφύρι που κατασκευάστηκε επί τουρκοκρατίας και διατηρείται σε καλή κατάσταση. (εικόνα δίπλα). Εκεί κοντά βρίσκεται και η ιαματική πηγή "Καλογιάννη" που αναβλύζει μέσα από ασβεστόλιθο. Το νερό της πηγής είναι ψυχρό με οσμή υδρόθειου. Αξιόλογα πολιτιστικά γεγονότα που οργανώνονται από το σύλλογο του χωριού αποτελούν η Γιορτή Κρασιού στις αρχές Σεπτεμβρίου με μεγάλο λαϊκό πανηγύρι, η βραδιά νεολαίας και οι εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας.
 
Απιδιά
Απιδιά (φωτό: http://pindos.blogspot.gr/)
Συνεχίζοντας την πορεία με προς τις κορυφές των νοτίων Αγράφων, περνάμε τα λιγοστά σπίτια του οικισμού Αμπελάκια (γνωστός και ως "Παράγκα"). Αμέσως μετά την πρώτη στροφή του δρόμου, 5 χλμ. από τη Δαφνοσπηλιά, ξεπροβάλλει η Απιδιά χτισμένη σε υψόμετρο 330 μ. Η Απιδιά απέχει από την Καρδίτσα 23 χλμ. και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή, ανέρχεται σε 415 κατοίκους. Οι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (αμπέλια, δένδρα, κηπευτικά), την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Το χωριό διασχίζει παραπόταμος του Καλέντζη που πηγάζει από την περιοχή της Παλιαπιδιάς και το χωρίζει στις συνοικίες Κυδωνιά από τη μία και Μεσοχώρι - Ροδιά από την άλλη. Διαθέτει όμορφη και καλοφροντισμένη πλατεία, καφενεία και ταβέρνες ανοιχτά όλο το χρόνο. Σώζεται ακόμη βακούφικος νερόμυλος, ανάμεσα στο Μεσοχώρι και την Κυδωνιά και τα τρία μονότοξα γεφύρια κατά μήκος του ποταμού. Πρόκειται για αξιόλογα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς που θα πρέπει να συντηρηθούν για να παραμείνουν "όρθια".
Στις όχθες το ποταμού που διασχίζει την Απιδιά (3,5 χλμ. από το χωριό) αναβλύζει η ιαματική πηγή "Κανναβιώτικο". Οι κάτοικοι του χωριού έχουν κατασκευάσει πρόχειρες εγκαταστάσεις και λουτήρες με τρεις μπανιέρες. Παλαιότερα το χωριό βρίσκονταν στη θέση "Παλιαπιδιά", 15 χλμ. νότια της σημερινής του θέσης. Την περίοδο 1650 - 1750 η Παλιαπιδιά υπήρξε κεφαλοχώρι των Αγράφων αλλά το 1821 - 1825 καταστράφηκε από τους Τούρκους και τους κλέφτες της περιοχής. Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1973 στη θέση του προϋπάρχοντος ναού (1674) σύμφωνα με την παράδοση και λιγοστά απομεινάρια κτισμάτων, θυμίζουν την ύπαρξη του χωριού. Στο ναό υπήρχε περίτεχνο τέμπλο βυζαντινής εποχής από ξύλο καρυδιάς, Το τέμπλο κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη από κατοίκους της Παλιαπιδιάς, Μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας στο χωριό το 1973 και τοποθετήθηκε στον κοιμητηριακό ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους στην ομώνυμη εκκλησία του χωριού Η ετήσια πανήγυρης διοργανώνεται το Δεκαπενταύγουστο με θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Παλιαπιδιά και πανηγύρι στην πλατεία. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος συμβάλλει με τη δραστηριότητά του στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού.
 
Μολόχα
Μολόχα (φωτό: www.moloha.gr/)
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δάση από πουρνάρια, κέδρα, βελανιδιές, έλατα, και αναρίθμητες πηγές. Ιδιαίτερα όμορφο είναι το δάσος "Φτέρη" με τις αξιοζήλευτες βαλανιδιές του στα σύνορα με το Βαθύλακκο. Ο ανηφορικός δρόμος που συνεχίζει από το κέντρο της Απιδιάς προς τη Μολόχα είναι απολαυστικός. Η πανοραμική θέα στον απέραντο Θεσσαλικό κάμπο είναι μαγευτική. Στη θέση "Καραντζιά" η ανηφορική διαδρομή τελειώνει, Ο κατηφορικός δρόμος, πρόσφατα ασφαλτοστρωμένος που ακολουθεί, μας οδηγεί στην "κρυμμένη" από βουνοκορφές Μολόχα. Το χωριό απέχει 38 χλμ. από την Καρδίτσα και βρίσκεται σε υψόμετρο 820 μ. Οι κάτοικοι του, 40 περίπου το χειμώνα, (320 σύμφωνα με την απογραφή), ασχολούνται κυρίως με δασικές εργασίες (υλοτομία, καθαρισμός δασών, αναδασώσεις) και τα κηπευτικά (πατάτες, φασόλια). Η Μολόχα περιβάλλεται από τις κατάφυτες από έλατα μαγευτικές βουνοκορφές "Καπροβούνι" (1441 μ.) "Σπανό" (1560 μ.), "Μπίζα" (1480 μ.) "Τρία σύνορα" κ.α. Η διαμόρφωση του εδάφους και η πλούσια βλάστηση προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για ορειβασία, πεζοπορικές διαδρομές και κυνήγι. Στα καταστήματα της Κωνσταντίας Σοφιά και Σοφίας Ζυγούρη οι επισκέπτες θα βρουν όλα τα απαραίτητα για τη διατροφή τους και θα ενημερωθούν λεπτομερώς για την περιήγησή τους. Στην Κορυφή "Βουλγάρα" (1654 μ.) ανάμεσα από το Αηδονοχώρι και τη Μολόχα, βρίσκονται τα "Βουλγαρομνήματα" (τόπος ταφής Βούλγαρων στρατιωτών). Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, οι Αγραφιώτες νίκησαν το 996 μ.Χ. τα στρατεύματα του Βούλγαρου τσάρου Σαμουήλ. Η Μολόχα αποτέλεσε τα όρια του πρώτου απελευθερωμένου τμήματος της Θεσσαλίας. Η κορυφογραμμή ήταν το σύνορο μεταξύ ελεύθερης και τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Το ετήσιο πανηγύρι διοργανώνεται στις 26/7 (Αγίας Παρασκευής) με πλούσιες εκδηλώσεις και παραδοσιακή διασκέδαση. Αμέσως μετά, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, ακολουθεί το "Αντάμωμα" που διοργανώνει ο Σύλλογος Απανταχού Μολοχιωτών με έδρα την Αθήνα. Εκδηλώσεις διοργανώνονται και στα ξωκκλήσια του Προφήτη Ηλία και Αγίας Μαρίνας, όταν τιμάται η μνήμη αγίων. Από τη Μολόχα ο δρόμος συνεχίζει για Σαραντάπορο, 4 χλμ. καλής βατότητας χωματόδρομος, για Καρδίτσα από Αμάραντο και Ραχούλα, για χωριά της Ευρυτανίας (Μαυρόλογγο, Κλειστό, Φουρνά) και για το Καρπενήσι.