Βλάσι - Ι.Μ. Σπηλιάς - Στεφανιάδα:
 
Βλάσι
Το χωριό Βλάσι κι αυτό σκαρφαλωμένο στα βουνά
Ο ασφαλτόδρομος δεξιά στη διασταύρωση για Πετρίλο μας οδηγεί στο Βλάσι και τα υπόλοιπα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας. Το Βλάσι είναι χτισμένο σε πλαγιά της "Καράβας" σε υψόμετρο 1060 μ. και απέχει 30 χλμ. από του Μουζάκι. Διαθέτει πολλά νεόκτιστα σπίτια και αξιόλογο εκκλησιαστικό μουσείο, το οποίο σήμερα φιλοξενείται στο χώρο του Σχολείου. Σε πετρόκτιστα σπίτια που σώζονται υπάρχουν σκαλισμένες παραστάσεις στους γωνιόλιθους (αγκωνάρια) από τη ζωή των κατοίκων. Στον κεντρικό δρόμο υπάρχουν φιλόξενα καφενεία - ψησταριές, και στην είσοδο του χωριού υπάρχει βενζινάδικο. Πάνω από το χωριό, κρυμμένο στο δάσος, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι Γεννήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα (1600 - 1620).
 
Γέφυρα Μεζήλου
Γέφυρα Μεζήλου
Αξιόλογη είναι η διατηρητέα τοξωτή γέφυρα "Μεζήλου". Χτίστηκε στα 1600 περίπου και βρίσκεται στη θέση "Τυρολόγος", 3 χλμ. μετά το Βλάσι στη διασταύρωση προς το Δροσάτο (Μεζήλο) μερικά μέτρα από το δρόμο. Περνώντας τον "Πετριλιώτη" αφήνουμε πίσω μας το Βλάσι και τους διάσπαρτους οικισμούς του Πετρίλου, Στη διαδρομή μας προς Ι.Μ. Σπηλιάς, στην απέναντι όχθη του ποταμού διακρίνονται τα λιγοστά πετρόχτιστα σπίτια του Δροσάτου μερικά από τα οποία χτίστηκαν πριν από 150 χρόνια. Πάνω στο δρόμο, στον οικισμό Μαντζουραίικα, συναντάμε το νεόκτιστο παραδοσιακό εστιατόριο του κ. Μαντζούρα που φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες κάθε ταξιδιώτη. Σε λίγο, μπροστά μας ξεπροβάλλει το Παλαιοχώρι, οικισμός Φουντωντού (Κοπλέσι) στις υπώρειες του βουνού Ντελιδίμι.
Λεοντίτο
Εικόνα από το χωριό Λεοντίτο (www.leontito.gr)
Απέναντι απλώνεται το Λεοντίτο, καταφύγιο του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Φτάνοντας στο ποτάμι, μετά το Παλαιοχώρι, ο ασφαλτόδρομος πριν τη γέφυρα μας οδηγεί στο Λεοντίτο. Περνώντας τον εγκαταλελειμμένο νερόμυλο "Παληαντώνη", λίγα μόλις λεπτά διαδρομής στον ασφαλτόδρομο, αρκούν για να φτάσουμε στο Λεοντίτο με τον αιωνόβιο πλάτανο στο κέντρο του χωριού, τις πολλές πηγές και την πλούσια βλάστηση από έλατα, μαλόκεδρους, κέδρους, βελανιδιές πουρνάρια κ.α. Κάτω από τον τεράστιο πλάτανο που σκεπάζει όλη την μεγάλη πλατεία του χωριού, μεγάλο μέρος του χρόνου λειτουργεί το καφενείο - ψησταριά της Αγελικής Αποστόλου, στέκι πολλών κυνηγών και όχι μόνο. Σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από την πλατεία βρίσκεται το σύγχρονο συγκρότημα των ενοικιαζόμενων δωματίων του κ. Χαράλαμπου Κορλού, που διαθέτει 8 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια. Αξιόλογο ιστορικό μνημείο αποτελεί και η πλακοσκέπαστη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στην κορυφή του χωριού, στη θέση της παλιάς Μονής. Στην περιοχή έδρασε την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και άλλοι αρματολοί. Το διάγγελμα της Ανεξαρτησίας των σκλαβωμένων Αγράφων το 1854 από τους προκρίτους της περιοχής ήταν η αιτία να σταλούν πολλά τουρκικά στρατεύματα και να γίνουν πολλές μάχες στην περιοχή. Στη θέση "Καλυβάκια" 2 χλμ. από τον οικισμό, ήρθαν στο φως ευρήματα που ανήκουν πιθανότατα στους αρχαίους Αθαμάνες, οι οποίοι κατοίκησαν στην περιοχή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεοντίτου "Ο Πλάτανος" που εδρεύει στην Αθήνα και εκδίδει τη "ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΙΤΟΥ" συμβάλλει στα πολιτιστικά δρώμενα, διοργανώνει πανηγύρι στις 26 Ιουλίου, εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη του χωριού με βιβλία κ.α. Τρία χιλιόμετρα περίπου από τη διασταύρωση για Λεοντίτο, συνεχίζοντας την πορεία μετά τη γέφυρα, οι δρόμοι πάλι χωρίζουν. Δεξιά μας, λίγα μόλις μέτρα από το δρόμο, συναντούμε το τυροκομείο των αδελφών Κίσσα που παράγει την Κεφαλογραβιέρα των Αγράφων και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Μουζάκι. Λίγο πιο πάνω βρίσκεται το ανακαινισμένο "Χάνι Νασιώκα" με τη μακρόχρονη ιστορία και τις πολλές αναμνήσεις από χιλιάδες διαβάτες που ξεκουράστηκαν εδώ, για να συνεχίσουν την πορεία τους με δύσκολες καιρικές συνθήκες τις περισσότερες φορές. Το "Χάνι" παραμένει και σήμερα ανοιχτό και φιλόξενο μεγάλο μέρος του χρόνου. Εδώ μπορεί κανείς να ξεκουραστεί, να δροσιστεί, να πιει τον καφέ του, να βρει φαγητό και φιλοξενία.
 
Κουμπουριανά
Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στα Κουμπουριανά
Ο δρόμος συνεχίζει για Κουμπουριανά που βρίσκονται σε απόσταση 5 χλμ. και για Πετροχώρι που απέχει περίπου 3 χλμ. Το Πετροχώρι (Σπυρέλο) είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1060 μ. Εδώ έδρασαν οι κλεφταρματολοί Μπουκουβάλας, Κατσαντώνης, Καραϊσκάκης, Δίπλας, Λεπενιώτης, Τσόγκας, Χασιώτης κ.α. Πολλά από τα πέτρινα σπίτια του χωριού χτίστηκαν από Ηπειρώτες μαστόρους, Σήμερα παραμένουν κλειστά αρκετό διάστημα του χρόνου. Τα κρυσταλλένια νερά της πηγής "Σάρα Μνήμα" πάνω από το χωριό και της "Μεγάλης Βρύσης" κυλούν ασταμάτητα για δεκάδες χρόνια. Με σχετικά καλό αυτοκίνητο από το "Χάνι του Νασιώκα" μπορεί κανείς να βγει στην Καρυά και την Αγορασιά του δήμου Αργιθέας μετά από διαδρομή περίπου 15 χλμ. Σε απόσταση 2 χλμ. από το Χάνι, περνώντας την πετρόχτιστη γέφυρα, συναντάμε τον οικισμό "Ραγάζι" και τη φιλόξενη, ανοιχτή σχεδόν όλο το χρόνο ταβέρνα του κ. Ποζιού, "Ο Βάιος". Εδώ θα βρει κανείς μεγάλη ποικιλία τοπικών εδεσμάτων, το νόστιμο τσαλαφούτι και το καραμπουκούκι, πρόσχαρη υποδοχή και πρόθυμη λεπτομερή πληροφόρηση για την περιοχή.
 
Ι.Μ.Σπηλιάς
Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιάς
Μόλις 1.5 χλμ. από το "Ραγάζι" βρίσκεται η Ι.Μ. Σπηλιάς (Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 16ου - 18ου αιώνα) που είναι και το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής. Επίσης αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο στην περιοχή είναι η Ι.Μ. Κωστή, Βρίσκεται μεταξύ Κουμπουριανών και Στεφανιάδας κει είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Η χρονολογία ίδρυσης της είναι άγνωστη. Η επιγραφή αγιογράφησης αναφέρεται στο έτος 1759. Η κολυμπήθρα φέρει τη χρονολογία 1007. Ένα Ευαγγέλιο και ένας σταυρός που σώζονται, μαρτυρούν τη μακρόχρονη ιστορία της Μονής. Το καθολικό είναι βυζαντινού τύπου με υπερυψωμένο μεγαλοπρεπή τρούλο, γεμάτο αγιογραφίες εξαιρετικής τέχνης και με τέμπλο ξυλόγλυπτο λεπτότατης επεξεργασίας. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Στην πλαγιά του βουνού "Κουκουρέλος", απέναντι από την Ι.Μ. Σπηλιάς «απλώνονται» τα Κουμπουριανά (1050 μ.) με τη μεγάλη πλατεία "Μπλούνος", την εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρος, το Περιφερειακό Ιατρείο, τη βρύση "Ειρήνη" με τα γάργαρα νερά, το άδειο πλέον Σχολείο και τους ελάχιστους κατοίκους. Μετά την απελευθέρωση και την προσάρτηση της Θεσσαλίας το Μάρτιο του 1881, με το Βασιλικό Διάταγμα της 31ης Μαρτίου 1883, τα 24 χωριά της Αργιθέας αποτέλεσαν το Δήμο Αργιθέας με έδρα τα Κουμπουριανά. Η περιοχή "Κάτω Χώρα", ο παλαιότερος οικισμός του χωριού, έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος εξαιτίας ερειπίων από κτίρια και τάφους που βρέθηκαν εκεί. Αξιόλογο είναι επίσης το τοξωτό γεφύρι στα "Καλυβάκια" (15ος αιώνας). Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, οργανώνεται στα Κουμπουριανά παραδοσιακό πανηγύρι με αυθεντικούς Αργιθεάτικους χορούς και μουσική από τοπικούς οργανοπαίκτες.
Πολύ κοντά στην Ι.Μ. Σπηλιάς βρίσκεται η μικρή αλλά γραφική Λίμνη Στεφανιάδας που σχηματίστηκε το 1963 - 1964 ύστερα από κατολισθήσεις του εδάφους. Έχει επιφάνεια 175 στρέμματα και διαθέτει μερικά είδη ψαριών. Σε απόσταση 3ων χλμ. από τη λίμνη βρίσκεται το Δημοτικό Διαμέρισμα Στεφανιάδας με λίγους κατοίκους. Από εδώ μπορεί κανείς από χωματόδρομο (τους καλοκαιρινούς μήνες) να φτάσει στα χωριά του δήμου Αχελώου με σχετική ευκολία. Πάνω ακριβώς από τη λίμνη βρίσκεται η ταβέρνα του "Καϊμακάμη" με την πρόσχαρη υποδοχή, την προθυμία των ιδιοκτητών της για εξυπηρέτηση και την ποικιλία των φαγητών.
 
Περισσότερα για το Βλάσι: http://www.vlasi-karditsas.gr/
Περισσότερα για το Λεοντίτο: http://www.leontito.gr/
Περισσότερα για τα Κουμπουριανά: http://www.koumpouriana.gr/