Μουζάκι - Αργιθέα:
 
Τύμπανος
Διάβαση στον Τύμπανο
Η διαδρομή αυτή διασχίζει το ορεινό σύμπλεγμα της Πίνδου μεταξύ Καρδίτσας και Άρτας, περιοχή που στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Αθαμανία. Το οδικό δίκτυο στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι ασφαλτοστρωμένο και αρκετά καλό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χειμώνα η επικοινωνία παρουσιάζει προβλήματα κυρίως στον "Τύμπανο". Η πρόσβαση σε χωριά της Αργιθέας και του Αχελώου είναι πολλές φορές δύσκολη. Παρ' όλα αυτά δεν είναι λίγοι αυτοί που την επιλέγουν απολαμβάνοντας ένα θαυμάσιο τοπίο. Στην αρχή του ανηφορικού δρόμου, 3 χλμ. περίπου από το Μουζάκι, συναντάμε τα πρώτα διάσπαρτα σπίτια οικισμών της Δρακότρυπας. Δύο χλμ. περίπου από τον οδικό άξονα. στους πρόποδες του "Τυμπάνου" βρίσκεται ο συνοικισμός "Κεραμαριώ" και η ομώνυμη ταβέρνα του κ. Σταμούλη. Η όμορφη από άποψη διακόσμησης ταβέρνα, με τον τεράστιο αποξηραμένο πλάτανο στη μεγάλη σάλα να στηρίζει τη στέγη της, την πρόσχαρη υποδοχή και την ποιοτική εξυπηρέτηση αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών. Το ίδιο όμορφες και φιλόξενες είναι και οι 8 νέες, σύγχρονες επιπλωμένες κατοικίες του ίδιου επιχειρηματία οι οποίες ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο της υλοποίησης του ΟΠΑΑΧ της περιοχής και έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν περισσότερους από 35 επισκέπτες.
 
Βατσουνιά
Τοπίο στη Βατσουνιά
Περνώντας το Κεραμαριώ, ο δρόμος συνεχίζει για Βατσουνιά η οποία απέχει 11 χλμ. από το Μουζάκι και είναι χτισμένη στην Ανατολική πλευρά της κορυφής "Καραβούλα" σε υψόμετρο 430 μ. Είναι από τα ζωντανότερα χωριά της περιοχής. Διαθέτει Σχολείο και νηπιαγωγείο, καφενεία και ταβέρνες ανοιχτές όλο το χρόνο. Έχει μακροχρόνια ιστορία και πολλές φυσικές ομορφιές. Η εκκλησία της Παναγίας στο κέντρο του οικισμού χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Το χωριό έχει πολλά νερά κατάλληλα για εμφιάλωση. Σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει εργοστάσιο εμφιάλωσης. Από το κέντρο του οικισμού διέρχεται ο ποταμός Μπλιούρης, με πλούσια παρόχθια βλάστηση και ορνιθοπανίδα που εκβάλλει στον Πάμισο και στη συνέχεια στον Πηνειό. Κύριες πηγές εισοδήματος των κατοίκων του χωριού είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία παίζει ο μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός που αξιοποιεί τον υδάτινο πλούτο του ποταμού Μπλιούρη και λειτουργεί ως εταιρία λαϊκής βάσης. Τους θερινούς μήνες ο επισκέπτης θα βρει αρκετή δροσιά και καλή εξυπηρέτηση στα πολλά καφενεία και τις ψησταριές του χωριού. Όποιος βρεθεί στο τοπικό πανηγύρι που διοργανώνεται της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου στη θέση "πλατάνια", θα περάσει αξέχαστες στιγμές διασκέδασης και παραδοσιακού γλεντιού. Θρησκευτικό πανηγύρι οργανώνεται και την 21η Ιουλίου προς τιμήν του Αγίου Παρθενίου. Στο χωρίο δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός - Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Βατσουνιάς. Απέναντι από την Βατσουνιά, κάτω από τους πέτρινους όγκους του Ιτάμου, βρίσκεται η Πορτή (650 μ.). Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται από ασφαλτόδρομο στη δεξιά πλευρά του δρόμου προς Αργιθέα, λίγο έξω από το Μουζάκι. Ο ανηφορικός δρόμος των 6 χλμ. μέχρι το χωριό προσφέρει πανοραμική θέα προς τα διάσπαρτα χωριά, τους οικοσμούς και τις βουνοκορφές της Αργιθέας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1592) με 6 ξύλινους κίονες στον κυρίως ναό και 2 στο νάρθηκα. Οι τοιχογραφίες που διασώζονται χρονολογούνται ως και τον 16ο αιώνα. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί στα δύο καφενεία - ψησταριές που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Πάνω από το χωριό υπάρχει οργανωμένη πίστα ανεμοπτερισμού (παραπέντε) καθώς και αναρριχητικό πεδίο. Το χωριό πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου και στις 15 Αυγούστου. Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πορτωτών "Ο Πλάτανος" εδρεύει στην Αθήνα.
 
Δρακότρυπα
Το χωριό Δρακότρυπα
Συνεχίζοντας τον όμορφο ανηφορικό δρόμο για Αργιθέα, 4,5 χλμ. από τη διασταύρωση για Βατσουνιά και 10 χλμ. από το Μουζάκι, οι πινακίδες μας κατευθύνουν στη Δρακότρυπα (Σκλάταινα) Δ.Δ. του Δήμου Μουζακίου που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το δρόμο. Είναι μεγάλο χωριό, γενέτειρα του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, χτισμένο σε υψόμετρο 600 μ. με πανοραμική θέα, ταβέρνες και καφενεία για αναψυχή. Περιβάλλεται από ελατοδάσος και διαθέτει αξιόλογες πηγές με ιαματικά νερά, τα οποία όμως για την ώρα παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Τα πολλά νερά και το ήπιο κλίμα ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλης ποικιλίας τοπικών προϊόντων όπως λαχανικά, κρέατα, πατάτες, μέλι κ.α. Στο χωριό λειτουργούν όλο το χρόνο βιβλιοθήκη και μουσείο με εκθέματα του 18ου και 19ου αιώνα. Κατά την τουρκοκρατία λειτούργησε βιοτεχνία παραγωγής σπαθιών. Στην κορυφή του χωριού και σε υψόμετρο 800 μ. βρίσκεται ένα σημαντικό μνημείο των Αγράφων, το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος. Η θέα από τη θέση αυτή προς τις κορυφές Τύμπανο, Καραβούλα, Κόζιακα αλλά και το Θεσσαλικό κάμπο, είναι εκπληκτική. Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό που είναι αθωνικού τύπου με νάρθηκα στη Δυτική πλευρά και τοιχογραφίες του Θεόδωρου Ουρία από την Αγιά Λάρισας. Πολύ κοντά στη μονή βρίσκονται και κατασκηνώσεις οι οποίες πρόκειται να επαναλειτουργήσουν μετά την παραχώρηση από το Υπουργείο Παιδείας στο Δήμο Μουζακίου. Στη θέση "Μύλος", στο δρόμο προς τη Βατσουνιά, υπάρχει νερόμυλος και νεροτριβή. Πανηγύρι γίνεται του Αγίου Πνεύματος στην πλατεία του χωριού και του Αγίου Διονυσίου διοργανώνονται θρησκευτικές εκδηλώσεις.
 
Οξυά
Το χωριό Οξυά
Συνεχίζουμε το δρόμο με τις πολλές στροφές και την πανοραμική θέα, φτάνουμε στον οικισμό της Οξυάς "Πλατάνια", 20 χλμ. από το Μουζάκι, όπου μπορούμε να πιούμε τον καφέ ή το ουζάκι μας και να δροσιστούμε. Ανηφορίζοντας, στην αριστερή πλευρά, 2 χλμ από το δρόμο, βρίσκεται η Οξυά (Σιάμ). Απέχει από το Μουζάκι 22 χλμ. είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ. στη Βόρεια πλευρά της "Καράβα", σε θέση με θέα πανοραμική. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό πρέπει να ιδρύθηκε την περίοδο 1393 - 1422. Η νέα του ονομασία οφείλεται στο πυκνό δάσος οξυάς που βρίσκεται στην Νοτιοανατολική πλευρά του χωριού. Στην Οξυά υπάγονται οι οικισμοί: Βαγένια, Παλαιοχώρι, Πλατάνια, Ζαμανάτικο, Παλιάμπελα, Κούρα, Μεσοράχη, ΜΕγάλη Βρύση, Σούλα και Δάφνη. Απέναντι από το χωριό βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (Τηλ. 24410 24450 - 61570) και κάθε Κυριακή τελείται Θεία Λειτουργία από το Σεβάσμιο Ιερέα Παπα-Κώστα. Γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος, που ψήνονται αρνιά κι ακολουθεί γλέντι. Απέχει από το Μουζάκι 15 χλμ περίπου. Η πρόσβαση γίνεται από πολύ καλής ποιότητας βατό δρόμο (7 χλμ χωματόδρομο το υπόλοιπο άσφαλτος) κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Πάμισου ο οποίος πηγάζει από την "Καράβα" και κατευθύνεται στον Πηνειό. Η διαδρομή είναι πανέμορφη σε όλο το μήκος της. Περνάει από τους περισσότερους οικισμούς του χωριού, που βρίσκονται διάσπαρτοι κατά μήκος της κοίτης του ποταμού. Η διαδρομή μέχρι την Αγία Τριάδα προσφέρει άπειρες εναλλαγές άγριου και ήμερου τοπίου και σχηματίζει ένα μοναδικής ομορφιάς "φαράγγι" μήκους μερικών χιλιομέτρων με πανύψηλα πλατάνια, ψηλούς κι απότομους σε μερικές περιοχές βράχους, χαράδρες και αμέτρητα είδη άγριας χλωρίδας. Ιδιαίτερα απολαυστική είναι η διαδρομή τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, όταν η πληθώρα των λουλουδιών την άνοιξη και η ποικιλία των χρωματικών αποχρώσεων το φθινόπωρο, ξεπερνά τις δυνατότητες και του πλέον σύγχρονου υπολογιστή να τις απεικονίσει... Στην περιοχή Οξυάς υπάρχουν πολλές πηγές και βρύσες με σπουδαιότερη τη "Ζέρφη". Μικρά πέτρινα γεφύρια υπάρχουν στο Παλαιοχώρι και στη θέση "Τσιλιγκαίικα". Στα Παλιάμπελα λειτουργεί ακόμα πετρόκτιστος μύλος, ηλικίας ενός αιώνα περίπου. Εκδηλώσεις στο χωριό και τους οικισμούς πραγματοποιούνται της Αγίας Κυριακής, του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Παρασκευής, του Κοσμά του Αιτωλού και της Παναγίας στις 8 Σεπτεμβρίου.