Μαυρομμάτι- Λαζαρίνα:
 
Μαυρομμάτι
Εικόνα από το Μαυρομμάτι
Στο πεδινό τμήμα του δήμου Μουζακίου ανήκουν τα Δ.Δ. Μαυρομματίου, Μαγουλίτσας, Γελάνθης και Λαζαρίνας. Οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μαυρομμάτι και η Λαζαρίνα με το ιστορικό εργοστάσιο ζάχαρης και το φημισμένο ιπποφορβείο. Το Μαυρομμάτι είναι η γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό με 1.800 μόνιμους κατοίκους, το οποίο έχει σχεδόν ενωθεί με τον οικισμό Γ. Καραϊσκάκη και το Μουζάκι, δημιουργώντας έτσι ένα δυναμικό πόλο ανάπτυξης για όλη την περιοχή. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την καλλιέργεια βάμβακος, καπνού, καλαμποκιού, σιταριού, μηδικής, τεύτλων, αμπελιών, την κτηνοτροφία, τις κατασκευές επίπλων - κουφωμάτων, επισκευές αγροτικών και άλλων μηχανημάτων και τις εμπορικές επιχειρήσεις. Στην πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια τοποθετήθηκε το 1990 χάλκινο έφιππος ανδριάντας του Γεωργίου Καραϊσκάκη, έργο του γλύπτη Γ. Παππά.Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό συναντάμε το αξιόλογο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (Καραϊσκάκη) Μαυρομματίου με καθολικό αθωνικού τύπου. Το μοναστήρι κτίστηκε περίπου το 1550 και οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται από το 1657. Η Μονή είναι επισκέψιμη και τη φροντίδα της έχει αναλάβει γυναικεία κοινοβιακή κοινότητα μοναχών. Κοντά στη μονή του Αγίου Γεωργίου 2,5 χλμ. νοτιότερα, βρίσκεται το σπήλαιο όπου το 1782 γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Πολύ κοντά βρίσκεται και η σπηλιά "Κορακοφωλιά". Την περιοχή μπορεί εύκολα να επισκεφθεί κανείς με αυτοκίνητο από το Μαυρομμάτι απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα στο Θεσσαλικό Κάμπο. Κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου γιορτάζονται στο Μαυρομμάτι τα "Καραϊσκάκεια" και τιμάται η μνήμη του ήρωα Καραϊσκάκη με δοξολογία, κατάθεση στεφάνου, δεξίωση και χορευτικές εκδηλώσεις και τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων. Στις 9 Μαΐου διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου άλλη σημαντική Πανηγυρική εκδήλωση στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, αφιερωμένη στην μνήμη του Αγίου Νικολάου του "Νέου" (εκ Βουναίνης). Mετά τη Θεία Λειτουργία οι παρευρισκόμενοι χορεύουν τραγούδια Πασχαλιάτικα διατηρώντας ζωντανό το έθιμο που κρατάει από την περίοδο της τουρκοκρατίας. Την ίδια ημέρα ο σύλλογος παραθέτει φαγητό σε όλους του παρευρισκόμενους. Το χωριό μαζί με τον Άγιο, τιμά και τον συγχωριανό τους Μαρούλη, έναν καλό τεχνίτη που επί τουρκοκρατίας βοήθησε την περιοχή κατασκευάζοντας αρδευτικό σύστημα για να αρδεύουν οι κάτοικοι τα κηπευτικά τους. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται και ποδηλατικός αγώνας απόστασης 12 χλμ.
περισσότερα: http://mavrommati.gr/
 
Η Λαζαρίνα
Λαζαρίνα
Λαζαρίνα. Αρχοντικό Ζωγράφου
Ιστορικό είναι και το Δ.Δ. της Λαζαρίνας 6 χλμ. από το Μουζάκι στα όρια του νομού Τρικάλων. Τα ερείπια του ορυζοποιείου (1877) και του Ζαχαρουργείου, πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα που οικοδομήθηκε το 1894 από τον τσιφλικά της περιοχής Χρηστάκη Ζωγράφο, αποτελούν αξιόλογα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς. Επιβλητικό είναι και το αρχοντικό της οικογένειας Ζωγράφου. Σύμφωνα με την περιγραφή του "Οδηγού του νομού Καρδίτσης" του έτους 1901 δημοσιογράφου Απόστολου Σαμαρόπουλου «...στοιχίζει περί τα; 450 χιλ. δραχμών συμπεριλαμβανομένων και των αργυρών και επίχρυσων σκευών». Στη Λαζαρίνα λειτούργησαν για χρόνια τα "Πρότυπα Ιπποφορβεία Λαζαρίνας" για την αναπαραγωγή αλόγων εκλεκτής ράτσας. Σήμερα το ιπποφορβείο ανήκει στον Όμιλο Χανδρή και εκτρέφονται άλογα ιπποδρόμου (ΙΠΠΟΤΟΥΡ Α.Ε.). Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε από τον ίδιο όμιλο και μονάδα παραγωγής μανιταριών. Στο πεδινό τμήμα Ανατολικά του Μουζακίου, βρίσκεται η Μαγουλίτσα. Τρία χλμ. από το Μουζάκι βρίσκεται η Γελάνθη με το ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1813) και τον οκταγωνικό της τρούλο. Την Καθαρά Δευτέρα κάθε έτους ο Μορφωτικός Σύλλογος Γελάνθης διοργανώνει στη πλατεία του χωριού μεγάλη εκδήλωση με πολλές δραστηριότητες, παραδοσιακή μουσική και προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων.