Γνωστοί Καρδιτσιώτες:
 
 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ

ΤΣΑΚΝΗΣ

Σύγχρονος συνθέτης στιχουργός και ερμηνευτής με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Κατατάσσεται στους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εγχώριας ροκ σκηνής, ωστόσο αγαπάει τη μουσική στο σύνολό της και τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στο λαϊκό ήχο. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και δούλεψε ως δάσκαλος στο Δημοτικό ωδείο στην Καρδίτσα.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΦΑΣΗΣ

ΚΑΦΑΣΗΣ

Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου αλλά και τραγουδιστής με αρκετές επιτυχίες όπως το "Γέλα Κυρία μου" κυρίως στη δεκαετία του 1970. Σπούδασε σε δραματική σχολή στην Αθήνα κι έγινε γνωστός σαν Ιωνάθαν στην τηλεοπτική σειρά η Γειτονιά μας της ΥΕΝΕΔ. Γεννήθηκε και θάφτηκε το 2010 στην Ιτέα Καρδίτσας.

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΣ

ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΣ

Μουσικοσυνθέτης και όχι μόνο. Μαθηματικός, συνδικαλιστής, υπεύθυνος ραδιοφώνου στην ΕΡΤ, δεκαθλητής, αυτοδιοικητικός. Το πιό γνωστό του έργο είναι ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ που είχε τεράστια απήχηση στον προοδευτικό κόσμο. Γεννήθηκε το 1947 στην Καρδίτσα.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ

ΜΠΑΚΑΛΗΣ

Συνθέτης και στιχουργός ένας από τους σημαντικότερους και συνάμα εμπορικότερους συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού. Συνεργάστηκε με όλους τους "μεγάλους" του λαϊκού τραγουδιού ενώ ανέδειξε ονόματα όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Καίτη Γκρέυ, η Γιώτα Λύδια. Τιμήθηκε αρκετές φορές εν ζωή από το Δήμο Καρδίτσας ενώ από το 2003 υπάρχει και οδός στην πόλη με το όνομά του. Γεννήθηκε στα Κανάλια Καρδίτσας και πέθανε το 2007 σε ηλικία 87 ετών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ

ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ

Δεν χρειάζεται συστάσεις. Ήταν από τις σπουδαιότερες φωνές του Ελληνικού τραγουδιού και ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ό,τι τραγούδησε κατάφερε να το κάνει δικό του. Αν και θεωρείται Τρικαλινός επειδή εκεί γεννήθηκε, ο πατέρας του κατάγεται από το χωριό Καππά της Καρδίτσας.

ΦΩΤΗΣ ΝΑΣΙΑΚΟΣ

ΝΑΣΙΑΚΟΣ

Αντιστράτηγος εν αποστρατεία. Διετέλεσε Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ο μακροβιότερος Αρχηγός έως τώρα και συμπεριλαμβάνεται στους πιο επιτυχημένους Αρχηγούς του Σώματος. Επί των ημερών του εξαρθρώθηκαν η τρομοκρατική «Επαναστατική» Οργάνωση 17 Νοέμβρη και ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ). Γεννήθηκε στη Ραχούλα Καρδίτσας

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΧΩΒΙΤΣΑΣ

ΡΑΧΩΒΙΤΣΑΣ

Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας πάντα μάχιμος και με πλούσια δράση. Ο "ράμπο" αποστρατεύτηκε με το βαθμό του επίτιμου αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας και με τον Αστυνομικό Σταυρό του Σώματος. Κατάγεται από το Φανάρι Καρδίτσας.

ΣΕΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ 1981-1989 και βιογράφος του Ν. Πλαστήρα. Ασχολήθηκε επίσης με τα γράμματα και έργα του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στον Αμάραντο Καρδίτσας. Απεβίωσε το 2010 σε ηλικία 68 ετών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΦΑΣ

ΣΙΟΥΦΑΣ

Δικηγόρος βουλευτής ΝΔ, διατέλεσε υπουργός Υγείας, Ανάπτυξης και πρόεδρος της Βουλής. Σπούδασε Πολιτικές επιστήμες και Δημόσια διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπως επίσης και νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δικηγόρος και βουλευτής από το 1974 με την Ε.Κ. και τη ΝΔ, διατέλεσε Νομάρχης Καρδίτσας υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, αντιπρόεδρος της Βουλής ενώ ήταν επί σειρά ετών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Γεννήθηκε το 1936 στην Καρδίτσα. Πέθανε στις 26 Νοεμβρίου το 2012

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ

ΚΑΝΤΕΡΕΣ

Μετεωρολόγος Διευθυντής ΕΜΥ και βουλευτής της ΝΔ το 2007. Πρωτοπόρος στην παρουσίαση του δελτίου καιρού από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα καιρού σε διάφορα ΜΜΕ. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα.

ΚΩΣΤΑΣ ΘΑΝΟΣ

ΘΑΝΟΣ

Αθλητής της Ελληνορωμαϊκής Πάλης με πολλές διακρίσεις. Σημαντικότερη διάκριση που έλαβε ήταν ως τέταρτος Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ το 2000. Είναι Πρόεδρος στην Ομοσπονδία Πάλης. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Ο Δήμος Καρδίτσας το 2002 έδωσε το όνομά του στο Κλειστό Γυμναστήριο Πάλης που διαθέτει η πόλη.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΑΜΠΑΚΟΣ

ΤΑΜΠΑΚΟΣ

Αθλητής στην ενόργανη γυμναστική (κρίκοι) με πολλές διακρίσεις. Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, αργυρό στο Σύδνευ το 2000, Χρυσό στο Λος Άντζελες το 2003. Δύο ασκήσεις στον κώδικα βαθμολόγησης της FIG φέρουν το όνομά του. Κατάγεται από τη Δρακότρυπα Καρδίτσας.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

Αθλητής του άλματος εις ύψος. Έχει κατακτήσει δύο αργυρά μετάλλια, ένα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης το 1995 και ένα στο Παρίσι το 1997. Ήταν πρωταθλητής Ελλάδας επί σειρά ετών και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στον ανοικτό και τον κλειστό στίβο, με επιδόσεις 2,36 μ. και 2,35 μ. αντίστοιχα. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα.

ΒΑΪΟΣ ΤΙΓΚΑΣ

ΤΙΓΚΑΣ

Αθλητής στο αγώνισμα της σφαιροβολίας με πολλές διακρίσεις. Ανήκε στο Γ.Σ. Καρδίτσας ενώ η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό θεωρήθηκε "ηχηρή". Κατάγεται από την Καρδίτσα.

ΝΙΝΑ ΚΑΛΟΥΤΣΑ

ΚΑΛΟΥΤΣΑ

Σοπράνο με σπουδές στο ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας και κάτοχος master. Συχνά εκπροσωπεί την Ελλάδα σε σημαντικές συναυλίες. Διδάσκει σε ωδεία της Αθήνας. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Διεθνούς φήμης σεισμολόγος. Συνάδελφοί του τον ονόμασαν Πατριάρχη της σεισμολογίας. Δημοσίευσε πάνω από 200 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Συνέβαλε στη διαμόρφωση της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας. Γεννήθηκε στο Σμόκοβο Καρδίτσας.

ΕΥΘΥΜΗΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΛΕΚΚΑΣ

Άνθρωπος των σεισμών. Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας με πλούσια αρθρογραφία σε ελληνικά και διεθνή έντυπα. Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Κατάγεται από το Αμπελικό Καρδίτσας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

Επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής στη θέση σέντερ. Ξεκίνησε από τον Γυμναστικό Σύλλογο Καρδίτσας και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην ΑΕΚ στον Ολυμπιακό και στην Εθνική Ελλάδας. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα.

ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΩΛΗΣ

ΤΣΙΩΛΗΣ

Πρώην ποδοσφαιριστής με συμμετοχή στην εθνική ομάδα και επαγγελματίας προπονητής σε ομάδες όπως ο Λεβαδιακός, Ιωνικός, Ολυμπιακός Βόλου, Άρης, Αστέρας Τρίπολης με "αθόρυβο" και αξιόλογο έργο. Μεγάλη του αγάπη η Αναγέννηση Καρδίτσας. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα.

ΒΑΪΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ξεκίνησε και τελείωσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής στην Αναγέννηση Καρδίτσας αλλά έγινε γνωστός από τα 11 χρόνια που έπαιζε στην ΑΕΚ ως αμυντικός κατακτώντας 3 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα. Γεννήθηκε στην Ιτέα Καρδίτσας.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΛΙΣΚΑΣ

ΦΛΙΣΚΑΣ

Ποδοσφαιριστής στην Αναγέννηση Καρδίτσας και στην ομάδα της Skoda Ξάνθης ως αμυντικός μέσος. Επειδή η πορεία του όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα είναι εξαιρετική, ορίστηκε ως ένας εκ των αρχηγών της. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ποδοσφαιριστής στη θέση του ακραίου αμυντικού με θητεία στην Αναγέννηση Καρδίτσας, Πανηλειακό, ΠΑΟΚ, Πανιώνιο, Ατρόμητο, ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ. Γεννήθηκε στο Μοσχολούρι Καρδίτσας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ποδοσφαιριστής στη θέση του τερματοφύλακα. Αδελφός του Βαγγέλη Κουτσόπουλου. Αγωνίστηκε στις ομάδες Πανηλειακός, Νάουσα, Αναγέννηση Καρδίτσας, Απόλλων Καλαμαριάς και Πανθρακικός με τον οποίο ήταν και υποψήφιος ως καλύτερος τερματοφύλακας στη Β εθνική. Κατάγεται από το Μοσχολούρι Καρδίτσας

ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ

ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ

Διάσημη τραγουδίστρια με σπουδές στο θέατρο, το τραγούδι και το μιούζικαλ. Ξεκίνησε με τους Antique. Στο διαγωνισμό της eurovision το 2005 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το τραγούδι my number one και κέρδισε την πρώτη θέση. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία. Οι γονείς της κατάγονται από την περιοχή Μουζακίου Καρδίτσας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑΣ

ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑΣ

Αξιαγάπητος σατυρικός κωμικός, τηλεπαρουσιαστής, ηθοποιός, σκηνοθέτης, χαρακτηριστικός για τις ανεπανάληπτες μιμήσεις του. Καταφέρνει με μεγάλη μαεστρία να παρουσιάσει την επικαιρότητα από την αστεία της πλευρά. Κατάγεται από τον Αγ. Γεώργιο Καρδίτσας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΠΑΤΡΑΣ

Δημοσιογράφος και παρουσιαστής σε κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας. Συνεργάστηκε με γνωστούς τηλεστάρ όπως Θέμο Αναστασιάδη, Βλάσση Μπονάτσο, Κώστα Χαρδαβέλλα ενώ και οι δικές του εκπομπές σημειώνουν επιτυχία. Κατάγεται από τους Σοφάδες Καρδίτσας.

ΑΚΗΣ ΑΜΠΡΑΖΗΣ

ΑΜΠΡΑΖΗΣ

Μουσικός (μπάσο) Ξεκίνησε με το punk σχήμα Γενιά του Χάους στη δεκαετία του ᾽80. Αργότερα εργάστηκε πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Σήμερα παίζει με τη μπάντα των Τσακνή - Μαχαιρίτσα και άλλους κορυφαίους μουσικούς στην Ελλάδα. Κατάγεται από την Καρδίτσα.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΕΛΑΣ

ΚΑΡΕΛΑΣ

Τραγουδιστής, ιδρυτικό και βασικό μέλος του συγκροτήματος "Τα παιδιά από την Πάτρα" και μέλος της "Οπισθοδρομικής κομπανίας" στο ξεκίνημά της. Αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες σύγχρονες λαϊκές φωνές. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΑΚΙΑΣ

ΠΛΑΚΙΑΣ

Φυσικός και τραγουδιστής του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάστηκε με κορυφαίους έλληνες όπως με τη Χάρις Αλεξίου, Δ.Μητροπάνο, Ν.Παπάζογλου, Δ.Τσακνή, Ορφ.Περίδη κ.α. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου καφέ-μπαρ "Συλλαβή" στο Παγκράτι. Κατάγεται από την Καρδίτσα

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Συμπαθέστατη φιγούρα του ελληνικού πενταγράμμου. Μουσικός συνθέτης ερμηνευτής με εξαιρετική καριέρα στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους σύγχρονους έλληνες καλλιτέχνες. Είναι δεξιοτέχνης σε περισσότερα από 20 μουσικά όργανα, διπλωματούχος στο τρομπόνι και πτυχιούχος στο βιολί. Κατάγεται από τον Μεσενικόλα Καρδίτσας.

ΜΙΜΗΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ

ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ

Τραγουδιστής του μάγκικου λαϊκού τραγουδιού με χαρακτηριστική φωνή. Είχε την τύχη να βρεθεί πλάι στον Στράτο Διονυσίου και άλλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονταν στο δικό του κατάστημα στην Καρδίτσα. Γεννήθηκε και θάφτηκε στον Παλαμά Καρδίτσας.

ΜΑΡΙΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ

ΕΓΓΛΕΖΟΥ

Ταλαντούχα τραγουδίστρια με μεγάλη θητεία στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Σταθμός στην πορεία της στάθηκε η συνεργασία της με το Νίκο Μαμαγκάκη. Εμφανίστηκε πλάι σε ονόματα όπως η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Τάκης Μπίνης ενώ σήμερα έχει διευρύνει το ρεπερτόριο της. Κατάγεται από την Καρδίτσα.

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου, τιμημένος με το βραβείο Χορν το 2008. Είναι ηθοποιός του θεάτρου αλλά έχει συμμετάσχει στις τηλεοπτικές σειρές "Μαύρα μεσάνυχτα", "Με λένε Βαγγέλη" καθώς και σε 5 κινηματογραφικές ταινίες. Κατάγεται από το Ανθηρό Καρδίτσας.

ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ

ΝΤΕΝΙΣΗ

Μια απο τις δημοφιλέστερες σύγχρονες ηθοποιούς. Τελείωσε το Αμερικάνικο κολλέγιο και τη φιλοσοφική σχολή. Έχει μεταφράσει πάνω από 80 θεατρικά έργα σε τέσσερις γλώσσες. Εδώ και 7 χρόνια έχει την δική της Δραματική Σχολή. Αν και γεννήθηκε στη Λαμία η καταγωγή της είναι από τα Κανάλια Καρδίτσας.

ΛΙΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Ηθοποιός και στέλεχος του Κ.Κ.Ε. Βουλευτής και υποψήφια Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου. Ασχολείται επίσης με τη ζωγραφική καθώς και τη συγγραφή βιβλίων. Κατάγεται από τη Σίκινο αλλά έχει ρίζες και στην Καρδίτσα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛ

ΜΙΧΑΗΛ

Γνωστή ηθοποιός σε θέατρο και τηλεοπτικές σειρές που απασχολεί συχνά τα ΜΜΕ. Είναι επίσης παραγωγός σε αθηναϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τελευταία γράφει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά με αναπηρίες. Η καταγωγή της είναι από το Φανάρι Καρδίτσας.

ΕΦΗ ΘΩΔΗ

ΘΩΔΗ

Συμπαθητική τραγουδίστρια που καθιερώθηκε ως ερμηνεύτρια δημοτικών και παραδοσιακών τραγουδιών. Έκανε κάποιες περίεργες τηλεοπτικές εμφανίσεις και παραλίγο να το πληρώσει ακριβά από τα αδηφάγα MME. Σήμερα εμφανίζεται αραιά σε νυχτερινά κέντρα. Γεννήθηκε στα Μικρά Βραγγιανά Καρδίτσας.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι γνωστοί που έχουν σχέση με την περιοχή της Καρδίτσας. Μόλις τους ανακαλύψουμε θα τους προσθέσουμε εδώ...