Η λίμνη Νικολάου Πλαστήρα:
 
 
Από τη Μητρόπολη, για μια πιο σύντομη πρόσβαση στη λίμνη Πλαστήρα κατευθυνθείτε προς το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, το Μοσχάτο και την I. Μονή Κορώνας. Αμέσως μόλις αφήσετε τη Μητρόπολη μπορείτε να παρακάμψετε προς το παραδοσιακό οικισμό της Πορτίτσας, ο οποίος βυθισμένος στο πράσινο και τα πυκνά δένδρα προσφέρει ανεπανάληπτο θέαμα. Όμορφα παραδοσιακά σπίτια και λαογραφικό μουσείο ως συμπλήρωμα της οπτικής απόλαυσης. Επιστρέφοντας στην κύρια διαδρομή συνεχίστε προς τον όμορφο οικισμό του Αγ. Νικολάου, όπου και διαμένει το προσωπικό της ΔΕΗ, και το Μοσχάτο, παλιό Βλάσδο, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές των Αγράφων, φημισμένο για τα κρασιά του..
Καθώς ο δρόμος γίνεται συνεχώς πιο ανηφορικός μπρος στα μάτια σας και ολοένα πιο κοντά σας αποκαλύπτεται η I. Μ. Κορώνας, σε υψόμετρο 1150 και σε θέση περίοπτη, η οποία παλιότερα ονομαζόταν I. Μονή Κρυεράς Πηγής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καθολικός της Μονής που συναντάται και στο Άγιο Όρος τον 1Οο και 11o αιώνα. Οι τοιχογραφίες του καθολικού χρονολογούνται στα 1587 και είναι κρητικής τεχνοτροπίας. Η I. M. Κορώνας έπαιζε σπουδαίο πνευματικό και θρησκευτικό ρόλο στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Από τη Μονή Κορώνας μέχρι το Λαμπερό σύντομη, άνετη και ευχάριστη είναι η διαδρομή. Το Τσαρδάκι, περιοχή κοντά στη λίμνη, προσφέρει χώρους για φαγητό και διασκέδαση μέσα σ' ένα όμορφο και καταπράσινο περιβάλλον. Το Λαμπερό, παλιό Τετάγι, προσφέρει τη δυνατότητα φαγητού και παιχνιδιού δίπλα στα νερά της λίμνης. Γραφικές είναι οι ψησταριές και οι χώροι αναψυχής της περιοχής. Από το Λαμπερό μπορείτε να συνεχίστε προς Καστανιά - Μούχα - Φράγμα και προς τη δυτική πλευρά της λίμνης.
Μια ακόμα προτεινόμενη διαδρομή προς τη λίμνη Πλαστήρα ξεκινά από την Καρδίτσα σε νότια κατεύθυνση προς Καλλίθηρο, τοποθεσία κλειδί για την επικοινωνία Αγράφων και πεδινής Θεσσαλίας. Γραφική η θέση του χωριού. Στην κορυφή του λόφου είχε κτιστεί η πόλη Καλλίθηρα και διασώζονται ως σήμερα τμήματα του κάστρου της. Αξίζει ακόμα να τονιστεί ότι για την Καλλίθηρα κάνει λόγο ο Ρωμαίος Ιστορικός Τίτος Λίβιος (Titus Livius).
 
Πλήθος τα ευρήματα που το πέρασμα του χρόνου έφερε στο φως αντικείμενα (νομίσματα, αγγεία, τόξα και βέλη), πολλά από τα οποία μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Βόλου καθώς και αρχαίοι τάφοι.
Η πρωτεύουσα του δήμου Ιταμού, το Ζογλόπι, φέρει το σημερινό όνομα Ραχούλα και βρίσκεται προς τα νοτιοδυτικά. Εδώ ανακαλύφθηκε και το αρχαίο νεκροταφείο ελληνιστικής περιόδου. Στα σύνορα των κοινοτήτων Ραχούλας - Καλλιθήρου Δαφνοσπηλιάς ο παραδοσιακός βλάχικος οικισμός του Μαυρονερίου όπου και ανακαλύφθηκαν ίχνη κυκλώπειων τειχών οδηγεί πιο κοντά στη λίμνη και στην Καστανιά. Μια παράκαμψη οδηγεί στο Καταφύγι και στην Ιερά Μονή Πέτρας, ιστορικό μοναστήρι που πήρε το όνομα του από το βράχο που στο B.A. στήθωμά του δημιουργεί μεγάλη σπηλιά, όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Περισσότερα από τετρακόσια τα χρόνια ζωής της Μονής της οποίας η τοιχογράφηση του καθολικού έγινε το 1625 το καθολικό με χώρους και νάρθηκα τετρακίονου αθωνίτικου τύπου. Η Μονή ερημώθηκε στις αρχές του αιώνα για να επαναλειτουργήσει στη δεκαετία του 1920-30 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ιεζεκιήλ. Δυστυχώς το ασταθές έδαφος δημιουργεί πολλά στατικά προβλήματα για τούτο και σήμερα γίνονται προσπάθειες αναστήλωσης και στερέωσης.
Σκαρφαλωμένο στην κορυφή του βουνού το Καταφύγι σε υψόμετρο 659 μ. προσφέρει στον επισκέπτη την πληθώρα σπηλιών και κρυπτών που παλιότερα λειτουργούσαν ως καταφύγια. Η περιοχή παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Συνεχίστε προς το όμορφο θέρετρο της Καστανιάς, που σε υψόμετρο 850 μ. προσφέρει ανέσεις, ξεκούραση και τη γαλήνη του ελατόφυτου δάσους. Μεγαλόπρεπος ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο κέντρο του χωριού απ όπου κατάγονταν ο Πατριάρχης Καλλίνικος. Από την Καστανιά πριν φτάσετε στο Φράγμα Σμοκόβου, σταματήστε στον οικισμό της Μούχας για να απολαύσετε τη θέα της λίμνης. Από εδώ διακρίνεται και το νησάκι Νιάγκα όπου υπάρχει σύγχρονο εκτροφείο θηραμάτων. Στο νότιο άκρο της λίμνης βρίσκεται το Φράγμα. Ανακαλύψτε τη περιοχή νότια της Μούχας και του Φράγματος: την I. Μονή Αγίας Τριάδας - Σιάικας, της οποίας ο σωζόμενος ναός χρονολογείται στα 1540, γνωρίστε το Καροπλέσι η ίδρυση του οποίου χρονολογείται στα 1641 και επισκεφθείτε το Αμπελικό (Μπόσλαβο) όπου έχουν βρεθεί αρχαιολογικά κτερίσματα και παλαιά κτίσματα. Από το φράγμα η παραλίμνια διαδρομή συνεχίζεται προς Καρίτσα και Νεοχώρι και τη δυτική πλευρά της Λίμνης. Οι δρόμοι είναι καλής βατότητας και ασφαλτοστρωμένοι. Ο επισκέπτης της λίμνης N. Πλαστήρα και των παραλίμνιων χωριών και οικισμών έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες των εορτών και κατά τους θερινούς μήνες, στις πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά πανηγύρια και οι ξεχωριστές βραδιές κεφιού ζωντανεύουν μνήμες συλλογικής συνάντησης. Τα ντόπια κρασιά ρέουν άφθονα, η τοπική κουζίνα είναι στις δόξες της με τα νόστιμα κρέατα, τα μοναδικά Αγραφιώτικα τυριά, τα φρέσκα φρούτα, τις πίτες και την μπατζίνα που θα σας παρασύρουν με τις γεύσεις τους. Σας προσφέρεται ακόμα η ευκαιρία ν' αγοράσετε δημιουργήματα λαϊκής τέχνης (ξυλόγλυπτα, μάλλινα), αλλά και πλιγούρι, μέλι κ.ά.
 
επόμενη σελίδα: ΕΙΚΟΝΕΣ